Na vídeňskou filharmonii zapomeňte. V Rakousku poslouchají schrammelmusik

Začátkem letních prázdnin se lesem v česko-rakouském pohraničí rozezní typická hudba. Místní ji dobře znají jako schrammelmusik. Je to víc než jen vesnická kutálka, patří k rakouskému kulturnímu dědictví. Každoroční festival u městečka Litschau připomíná tak trochu návrat do předminulého století. Příjemnou akci, při které se pije hodně piva, zatím Češi neobjevili. Těžko si přitom představit místo, kde by se lépe bouraly předsudky vůči sousedům i jazyková bariéra.

„Jsme tu jako dobrovolníci, děláme dobovou atmosféru a jsme tu už posedmé,“ chlubí se manželé Waldovi – on v cylindru a vestě, ona s paraplíčkem. Jde o sympatický starší pár, který patří mezi asi 50 dobrovolníků oblečených v dobových kostýmech. Komparsisté korzují kolem jezera a připomínají, že tahle hudba vznikla na konci 19. století.

Čtěte také

Schrammelmusik má jméno po bratrech Schrammelových, kteří měli kořeny v pohraničí a během sedmileté éry působení svého kvarteta pobláznili Vídeň, kde se schrammelmusik hraje dodnes, hlavně v malých vinárnách a hospůdkách.

Čistokrevná rakouská hudba se neubránila globalizaci

Uvolněná atmosféra v přírodě spolu s dobrým jídlem – to táhne podle Johanny na festival i mladé lidi. Ona sama prý pochází z muzikantské rodiny, a tak schrammelmusik znala už dávno. Tenhle zvuk starých časů se jí prý líbí a dokonce by si koupila i album a pouštěla ho doma.

Uvolněná atmosféra v přírodě spolu s dobrým jídlem – to táhne na festival i mladé lidi

Ani původně čistokrevná rakouská hudba se neubránila globalizaci, a tak se z pódií po lese občas ozývají i jiné žánry, třeba jazz nebo něco, čemu místní říkají extrémní schrammel. Těžko říct, co to je.

A i když hudba bratří Schrammelových působí na první poslech v dnešní době jako něco staromilského, podle mladých tváří hudebníků z letošního festivalu to vypadá, že zdaleka nešlo o poslední ročník. Čeští sousedé jsou srdečně zváni, mají to jen pár kilometrů za hranicí.

autor: vob
Spustit audio