Říční kanály nad Berlínem – rušné dopravní tepny, ale i ráj rybářů

Kolem Berlína je spousta vody, řek a jezer a mezi nimi také spousta kanálů. A prý je v nich také spousta ryb. Rozhodl jsem se, že si to ověřím a také si prohlédnu tyto vodní silnice, které Němci budovali stovky let.

Voda je čistá, počasí pošmourné, ale ryby by měly brát, doufá Luděk, Čech žijící už 18 let v německé metropoli. Nafukujeme člun vybavený malým motorem a vyrážíme.

Jsme asi 50 kilometrů severně za Berlínem na jednom ze zdejších říčních kanálů. Voda je krásně průzračná, Luděk nemarní čas a nahazuje. „Chtělo by to nějakýho kusana,“ doufá.

Čtěte také


Portál Spolkové lodní a vodní správy: www.wsv.de

Soustava zdejších říčních kanálů je poměrně stará, nejstarší kanály pocházejí ze 17. století. Většina z nich byla dobudovávána a zdokonalována na začátku 20. století.

Trpělivost přináší štiku

To je i případ kanálu, do kterého právě míříme. Spojuje Odru s Havolou a je dlouhý více než 50 kilometrů. Vypadá jako skutečná řeka, také se po něm plaví velké lodě. Kolem nás projíždí polská nákladní loď ze Štětína.

Některá zákoutí systému německých říčních kanálů připomínají spíš holandskou krajinu

Po čase měníme široké koryto za úzký tok připomínající kanály v Holandsku. Luděk stále nic nechytil, ale neztrácí naději. Trpělivost je přece rybářům vlastní.

A nakonec je přeci jen i naše výprava korunována úspěchem. Štika se mrská na udici, Luděk naměřil 50 centimetrů. A tak ryba putuje zpátky do vody.

autor: Pavel Polák
Spustit audio