Karl Marx dnes patří mezi turistické taháky Londýna

Před rokem 1989 viděli obyvatelé střední Evropy vousatou tvář Karla Marxe v podstatě na každém druhém rohu, ale za poslední čtvrtstoletí zakladatel vědeckého komunismu a teoretik dělnického hnutí upadl v zapomnění. Stejně jako jeho kdysi povinná díla. Možná netušíte, že Karla Marxe pohřbili v místě, které má k socialismu pořádně daleko, v bohaté londýnské čtvrti Highgate. Hrob německého filozofa se tam stal pro některé atrakcí, pro jiné zas vyhledávaným poutním místem.

Odkaz nematerialistického německého exulanta dostává trhlinu už u vchodu hřbitova, kde musíte zaplatit vstupné.

„Myslím, že je důležité se u Marxova hrobu zastavit. Dnes se při pohledu na situaci kapitalismu ukazuje, že Karl Marx měl pravdu. Chtěl jsem se podělit o tenhle pocit se svojí rodinou, a proto jsem ji vzal s sebou. Jsem dělník a chtěl jsem Marxovi poděkovat,“ říká Luka, který se představil jako člen Komunistické strany pracujících. U žulové výzvy k proletářům všech zemí se fotí se zaťatou levicí.

Vyfotit a rychle pryč?

Karl Marx byl původně pohřben vedle své ženy Jenny von Westphalen v nenápadném hrobě na vedlejší stezce hřbitova, ale v roce 1956 přemístili tohoto myslitele na mnohem prominentnější místo. Karl Marx navíc získal pomník, ze kterého vyrůstá obří bronzová busta. Jejím autorem je socialistický sochař Laurence Bradshaw.

Čtěte také

„Je to zajímavé, je to hezké. Ale to je tak všechno. Karla Marxe rád nemám. Nemyslím si, že jeho odkaz byl pro lidstvo pozitivní. Můj bratranec mi řekl, že je Karl Marx je pohřbený v Highgate a že stojí za to sem přijít,“ popisuje Brazilec Fabio, který se s německým doktorem filozofie vyfotil a během tří minut byl fuč.

Nejčastějšími návštěvníky místy dost zpustlého hřbitova jsou čínští turisté. Ti se prý takřka povinně přicházejí poklonit památce filozofa, ve jménu jehož ideologie se ve 20. století napáchalo tolik hrůz.

Karl Marx byl původně pohřben vedle své ženy Jenny von Westphalen v nenápadném hrobě

Jihokorejci? Ti ani netuší, o koho jde

Na Číňany jsem měl smůlu. Asi se už oddávali materialistickým radovánkám v londýnských supermarketech. Jihovýchodní Asii tak zastupoval student z jihokorejského Pusanu.

„Učili jsme se o Marxovi v sociální komunikaci. Víme, že to byl důležitý člověk. Běžní Jihokorejci ale většinou netuší, o koho jde. Není u nás zaškatulkovaný jako dobrý člověk, protože jsme v Koreji jeho jménem zažili tolik bolesti,“ vysvětluje.

Možná se tu i po setmění debatuje o politice, protože přímo naproti hrobu Karla Marxe je pohřben jeho velký ideologický protivník, liberální teoretik Herbert Spencer.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio