Noc za mřížemi vás jen tak nerozhodí, slibují organizátoři veletrhu detektivek

Detektivka do postele, to je celkem osvědčený recept na příjemně strávený večer. Fenomén úspěšných severských detektivek nakazil i české čtenáře a temné příběhy se v knihkupectvích v Česku pravidelně řadí mezi bestsellery. Fandí jim i sami seveřané, jak je vidět třeba v dánském městečku Horsens, kde se koná veletrh detektivek.

Veletrh detektivek se konal přímo před opuštěnou věznicí, kam si návštěvníci mohli nakoupené knihy vzít a klidně i v cele přespat.

Každá cela má svou historii, tvrdí zdejší průvodce Tomi. A každý příběh je přiblížen na několika řádcích nade dveřmi každé z nich. „Tady spal vězeň číslo 33,“ ukazuje. „Musel na operaci s prsty,“ dodává s tím, že tyto cely sloužily vězeňské nemocnici.

Dnes to tu však voní novotou, dokonce si můžete zaplatit nocleh a přespat tu. Za jednu noc zaplatíte okolo 500 dánských korun, což v přepočtu činí přes 1800 korun českých.

Detektivky nebudou číst v zemích, kde zuří občanská válka

Budova věznice je v docela dobrém stavu – čtyři patra přísných zdí, na kterých občas vyskočí nějaká ta prasklinka. Návštěvníci ovšem mají pocit, že jsou ve vězení. A na obvodových zdech věznice jsou stále nataženy ostnaté dráty.

Horsenskou káznici opustili poslední vězni v roce 2006, kdy se stěhovali do nové budovy. Od té doby se areál využívá jako muzeum vězeňství, prostor pro koncerty a různé akce a také pro už zmíněný veletrh severských detektivek.

Čtěte také

Tyhle knihy jsou víc než jen zábava na dlouhé zimní večery, jak dokládá Nanna Knudsenová z nakladatelství Modtryk, které se specializuje na detektivky: „Když se podíváte na to, kde se daří krimi žánru, nebudou na seznamu žádné země, kde zuří občanská válka. Pro ně jsou zločiny příliš reálné. Naopak obyvatelé bohatých a bezpečných států si můžou dovolit užívat si čtení detektivek.“

Dorazil i světoznámý dánský spisovatel Jussi Adler-Olsen

„Přemýšlíme o motivech zločinců a někdy je dokonce i litujeme, když se třeba nedostali na šikmou plochu i kvůli zkaženému dětství a podobně,“ dodává.

Budova věznice je v docela dobrém stavu – čtyři patra přísných zdí, na kterých občas vyskočí nějaká ta prasklinka

Horsenská věznice nabízí milovníkům kriminálních příběhů unikátní atmosféru. Během veletrhu detektivek tu můžou potkat slavné autory. Mezi nimi je třeba dánský spisovatel Jussi Adler-Olsen. Není to ovšem úplně bez rizika. Jednomu z návštěvníků se tu stalo, že se na pár hodin omylem zabouchl v cele bez kliky. Stačí si ale koupit dobrou knihu a noc za mřížemi vás určitě nerozhodí.

autor: vob
Spustit audio