Stýská se jim po východním Německu. Tak z něj chtějí uchovat co nejvíc

Umíte si představit, že se na bývalou NDR někde vzpomíná jen v dobrém? Náš zpravodaj v Německu takové místo objevil kousek za Berlínem. Je to areál bývalého JZD v obci Trebus, ve kterém stojí několik hal. Tam se každý víkend schází asi desítka kamarádů. Během několika let zaplnili areál sbírkou, která podle našeho zpravodaje vzbuzuje údiv.

Čtyřicátník Rüdiger Czech pracuje přes den v kanceláři. Ve volném čase na sobě mívá montérky a přiznává se, že miluje československou hudbu 70. a 80. let.

„Oficiálně si říkáme Spolek přátel IFA v Trebusu. IFA byl východoněmecký kombinát na výrobu automobilů,“ říká.

To mnohé napovídá. Haly jsou plné wartburgů, trabantů, barkasů, ale také lad, žigulíků, zilů, škodovek, simpsonů, fichtlů – a to od nejstarších modelů. Místní spolek je sbírá, opravuje, uchovává.

Čtěte také

„Rozhodli jsme se, že všechno, co se tehdy v NDR vyrábělo a co tu taky jezdilo, chceme uchovat,“ tvrdí.

Ovšem nenajdete tu jen auta. Rüdiger Czech s přáteli sem do regálů nanosili tehdejší produkty, jejich obaly, východoněmeckou drogerii, v jiné místnosti je zase obchod s východoněmeckými elektrospotřebiči.

„Ostalgický“ areál dnes funguje jako muzeum

Rüdiger Czech má k NDR vřelý vztah. „Samozřejmě tu všichni tady prožíváme nostalgii a stesk po východním Německu. Chceme pro další generace uchovat to, co NDR dokázalo vyrobit,“ neskrývá.

Takových věcí a tematických místností je tu nejméně na dvoudenní prohlídku. Pro zájemce je bývalý areál JZD v Trebusu otevřený. Funguje jako jakési alternativní muzeum.

„Chceme pro další generace uchovat to, co NDR dokázalo vyrobit,“ neskrývá Rüdiger Czech
autor: Pavel Polák
Spustit audio