POSLECHNĚTE SI: V Palestině čepují pravý plzeňský ležák. Z českého sladu!

Dali byste si palestinský plzeňský ležák? Už za pár měsíců ho možná budou ochutnávat i pivaři v českých hospodách, tedy alespoň v těch, které rády nabízejí různé pivní speciály.

Chuť nového piva z Palestiny by přitom mohla být českým fajnšmekrům povědomá. Začínající rodinný pivovar ve vesnici Bir Zejt nedaleko Rámalláhu ale teď cílí hlavně na palestinská a blízkovýchodní žíznivá hrdla.

„Slad dovážíme přímo z Česka. Zpočátku bylo těžké se se sladovnami domluvit, jsme přeci jen příliš malý zákazník,“ říká Alá Sájidž, který společně se svými dvěma bratry pivovar v Bir Zejt založil.

„Říkal jsem jim, že chceme vařit autentické palestinské pivo českého stylu, přinesl jsem jim ukázat etikety... a nakonec jsem je přesvědčil a dovezl z Česka první kontejner. A za měsíc bych tu měl mít další.“ Chmel zatím bere pivovar ze Žatce a osobně si pro něj chce každou sklizeň jezdit.

„Chceme vrátit pivo do Palestiny“

Registrace značky piva Shepherd, tedy Pastýř, trvala celý rok. Úřadům vadilo třeba to, že pastýř na etiketě příliš připomíná Ježíše Krista. V Palestině se dnes pije především dovážené pivo a Alá a jeho bráchové mají ambici to změnit.

„Všechno začalo tady na Blízkém východě, pocházejí odtud všichni proroci a vzniklo tady také pivo. A my ho sem chceme zase vrátit! Palestinu se nám zatím získat zpátky nepodařilo, tak teď aspoň to pivo!“

Palestinské pivo
autor: mac
Spustit audio