V Londýně se utkali ti nejlepší wrestleři mezi kreslíři. S českou účastí

Když si to můžou vyřazovacím způsobem před tisícovkami diváků rozdat boxeři nebo tenisté, proč by proti sobě K. O. systémem nemohli bojovat umělci? V Česku i jinde ve světě získávají na popularitě vyřazovací soutěže kreslířů.

V Londýně se utkali kreslíři. Vyřazovacím způsobem si to na akci pořádané Českým centrem rozdali ostrovní streetartoví umělci s českými vyzyvateli. Zcela zásadní roli během česko-britského finále soutěže The Bigger Picture mělo přitom publikum, které kreslířům vybíralo témata a ještě rozhodovalo o vítězi.

Mezi umělci a publikem není žádná bariéra

Vladimír Strejček je jedním z nejlepších českých kreslířů. V semifinále pro něj a jeho soupeře, Brita Captaina Krise, diváci vybrali téma Autoportrét superhrdiny. Ostřílený Vladimír se odstřihl od mimořádně hlučného prostředí díky sluchátkům a vlastní hudbě. Druhý český účastník Prokop Wilhelm kreslil před publikem vůbec poprvé.

Kreslíři sedící na pódiu čelem proti sobě měli na dokončení svého díla pouhých 25 minut. Publikum vidělo, co umělcům na tabletech s velkou obrazovkou a kreslícím programem vzniká pod rukama. O vítězi jednotlivých kol rozhodoval počet decibelů, kterým diváci ocenili to které dílo.

„Vytváříme taky pouliční graffiti, tam se umělec taky dává všanc lidem. Není mezi vámi žádná bariéra. Lidé vás sledují a někdy se s vámi dokonce dají do řeči. V těchto soutěžích je přímý kontakt s publikem o něco menší,“ popisuje pozdější vítěz evropského finále soutěže The Bigger Picture Tony Boy, španělský umělec, který ale posledních 6 let žije v Británii.

Ten podle zvukové reakce přihlížejících těsně porazil Vladimíra Strejčka svým pojetím tématu Romance dinosaurů.

V Londýně se utkali kreslíři. Vyřazovacím způsobem si to na akci pořádané Českým centrem rozdali ostrovní streetartoví umělci s českými vyzyvateli

Kreslířské bitky mají budoucnost, věří umělci

Streetartový umělec Captain Kris má už za sebou celou řadu podobných akcí. Myslí si, že veřejné souboje kreslířů mají svou přidanou hodnotu, a sice v tom, že se tenhle druh umění přiblíží lidem, kteří by k němu jinak sotva našli cestu.


Když svoji práci ukážete lidem v takové umělecké bitvě, tak si vás všimnou!

„Pro umělce je to výborný způsob, jak získat publicitu. Hlavně co se týče mladých kreslířů, kteří se snaží prorazit. Když svoji práci ukážete lidem v takové umělecké bitvě, tak si vás všimnou!“

Nad šikovnými prsty talentovaných kreslířů obdivně juchaly v britské metropoli desítky nadšených návštěvníků klubu Cargo. Všichni umělci se shodují v názoru, že „raw art wrestling“, kreslířské bitvy volného stylu, mají obrovský potenciál a že se třeba v brzké budoucnosti dočkáme světových šampionátů s tisícovkami diváků a lukrativními cenami.

V Londýně se utkali kreslíři. Vyřazovacím způsobem si to na akci pořádané Českým centrem rozdali ostrovní streetartoví umělci s českými vyzyvateli
autor: Jiří Hošek
Spustit audio