Pivo a Karel Gott – dvě české stálice na německém trhu, potvrzuje majitel berlínského Tuzexu

V Berlíně je možné nakupovat v Tuzexu. Od svého socialistického předchůdce se liší v mnoha ohledech. Jeho berlínský provozovatel, který má na Tuzex v Německu ochrannou značku, žije v Berlíně už dvacet let.

Z výlohy berlínské prodejny Tuzex se na mne dívají Hurvínek, Spejbl, Krteček, Rumcajs nebo Pat a Mat. V nabídce jsou i lázeňské oplatky nebo borovička.

V místnosti, které říká majitel obchodu Luděk Pachl hračkárna, najdete třeba i Švejka nebo Rumburaka. „Je to taková nostalgie,“ usmívá se majitel. Sám bych to shrnul jako skanzen české kultury.

Čtěte také

Mixle v piksle

„Na vývěsním štítu stojí: České speciality a galerie – to proto, že jsem umělec. Skloubil jsem to s potravinami i hospůdkou. Takové mixle v piksle,“ shrnuje Luděk Pachl, který by se dal označit za provozovatele Tuzexu pro celé Německo.

Spejbl a Hurvínek, Krteček nebo dřevěné hračky tvoří jen část sortimentu českého Tuzexu v Berlíně

A kdo jsou jeho zákazníci? „Kromě Eskymáků všichni,“ odpovídá bez váhání. Kvůli nostalgii po zašlých časech je krámek umístěn symbolicky – a z hlediska obchodu vlastně i strategicky – ve východním Berlíně.

Navštěvují ho ovšem nejen Němci, ale také Češi. „Před Vánocemi jde na odbyt třeba linecké pečivo, na Mikuláše čerti. Hlavně ale mouka na pečení a na knedlíky, protože v Německu se neprodává polohrubá ani hrubá mouka,“ vysvětluje Luděk Pachl.

Čtěte také

Pivo a Radiožurnál

Vstupem do prodejny se přenesete do Česka i jinak – prostřednictvím rozhlasové stanice, kterou tady poslouchají. Z reproduktorů zní dobře známá znělka Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu.

Čepované pivo je v obchodě s českým zbožím takřka nutnost

V žádném obchůdku s českým zbožím nemůže chybět pivo. „České pivo má v Německu stále dobrý ohlas, stejně jako Karel Gott,“ usmívá se Luděk Pachl a tvrdí, že podle Němců samotných je jakékoli české pivo lepší než německé.

Čtěte také

A tak návštěvu malé české enklávy v Berlíně zakončíme také stylově – přiťuknutím půllitrů s českým točeným pivem.

autor: Pavel Polák
Spustit audio