Zachrání pandy před vyhubením byznys? Oblíbený medvěd je pro Čínu výhodným vývozním artiklem

Panda velká je bezpochyby nejznámější čínské zvíře. Možná ale nevíte, že je prý tak líná, že svou nechutí rozmnožovat se ohrožuje sama sebe vyhynutím. I přesto počet pand velkých v posledních letech vlivem zvýšené ochrany opět narůstá. V září loňského roku se dokonce dostaly ze seznamu ohrožených druhů „pouze“ do kategorie zranitelných.

Pandí mláďata se rodí slepá a hladová. Až za tři týdny se jim na těle objeví typické černé skvrny a na prvním bambusovém výhonku si pochutná až za rok.

„Mláďata tady dostávají speciální nutriční stravu, k tomu ještě zeleninu, ovoce a samozřejmě mléko od své mámy. Jsou to nejrozmazlenější strávníci v celé Číně,“ směje se pan Wu, který vozí turisty do speciální záchranné stanice pro pandu velkou na okraji Čcheng-tu, hlavního města provincie S'-čchuan.

Čtěte také

Symbol klidu a lásky

Momentálně se tu starají o 170 pand. Ve volné přírodě na úpatí tibetské náhorní plošiny přežívají další asi dva tisíce jedinců pandy velké. Číňané ji nazývají siung mao, což doslova přeloženo znamená „napůl kočka, napůl medvěd“.

Mládě pandy

Každá panda má jakýsi svůj občanský průkaz, ze kterého se ošetřovatelé, ale třeba i návštěvníci stanice mohou dozvědět všechny důležité informace. Díky němu například vím, že v pavilonu, před kterým stojím, žijí dvě pandy.

Jedna se jmenuje Jiao-m a má nápadně dlouhý černý čumák, krátké bílé uši a je prý mimořádně přítulná. Její soused Mao-mi je naopak samotář, který nemá rád společnost.

Čtěte také

„Přijela jsem až ze severní Číny, chci vidět pandy na vlastní oči. Jsou pro nás symbolem klidu a lásky,“ žasne jedna z turistek. A to i přesto, že toho ve výběhu právě teď není moc k vidění. Černobílá chlupatá koule totiž spí a ani se nehne.

Panda jako letadlo

Když je dobrý rok, narodí se tu někdy až deset mláďat. Čína z nich udělala fungující byznys, který se tak trochu podobá pronájmu dopravního letadla. I panda totiž cestuje na druhý konec světa, odkud svému pronajímateli vydělává velké peníze. Majitelem zvířete ovšem navždy zůstává s'-čchuanská záchranná stanice.

Pandy velké ve vídeňské ZOO

„Panda je nejpřísněji chráněné zvíře v celé Číně. Ještě před dvaceti lety bylo na pokraji vyhynutí a nebýt zvýšené ochrany, asi by přežívalo už jen v zoologických zahradách,“ zamýšlí se úspěšný podnikatel pan Li.

Medvědi se mají v Čcheng-tu tak dobře, že jsou prý líní se už i rozmnožovat. Přeci jen ale existuje něco, co tuto „napůl kočku, napůl medvěda“ dokáže vyvést z jejího letargického klidu.

V Česku se pandy nemají čeho bát

„Když bylo v S'-čchuanu v roce 2008 velké zemětřesení, několik zvířat zemřelo. V hrůze vylezla na stromy a některá z nich spadla. Buď se zranila, nebo zabila. U nás v záchranné stanici byly pandy jen zraněné, ale ve volné přírodě jsme později našli několik mrtvých medvědů. Zemětřesení je opravdu velmi stresuje,“ vzpomíná pan Wu.

Čtěte také

Pokud se v budoucnu dostane panda velká i do pražské zoologické zahrady, zemětřesení se bát nemusí. Změna prostředí prý tato zvířata ani příliš nestresuje. Podle ošetřovatelů z Čcheng-tu hlavním důvodem je, že černobílý medvěd je prostě líný si stres i jen připustit.

autor: daj
Spustit audio