178 národností na jednom místě. A funguje to, dokazuje tolerantní Amsterdam

Napadá vás něco, co neodmyslitelně patří k městu nebo vesnici, kde žijete? V nizozemském Amsterdamu se přesně nad touhle otázkou zamysleli a v městském muzeu o tom udělali velkou výstavu: jmenuje se DNA Amsterdamu. A co má Amsterdam ve své genetické výbavě? Třeba to, že v něm skoro všichni jezdí na kole a tolerují užívání lehkých drog.

V amsterdamském muzeu si na kole dokonce můžete zajezdit. Průvodkyně Loes Wijnstekersová mluví o celkem běžné situaci, která je k vidění v amsterdamských ulicích: na kolech se po nich proplétají tisíce lidí, spousta z nich má na sedačce své děti a ještě při tom řídí jen jednou rukou, protože v té druhé drží deštník. V Amsterdamu totiž často prší.

Jak říká Loes, 29 % všech lidí, kteří se v každý okamžik pohybují na ulici, jsou cyklisté. A podle statistik má kolo asi 75 % obyvatel Amsterdamu. Kola ovšem nejsou to jediné, co je pro nizozemskou metropoli typické.

Čtěte také

Nejsvobodnější město v Evropě?

Amsterdamu se často přezdívá „hlavní město svobody“. A to kvůli liberálnímu přístupu k lehkým drogám nebo ke svatbám mezi homosexuály. Nizozemsko bylo vůbec první zemí na světě, která povolila sňatky mezi osobami stejného pohlaví.

„Máme tu vystavené snubní prsteny úplně prvního homosexuálního páru, který uzavřel sňatek. Ti dva muži to udělali naopak, než je běžné: své prsteny nosili už dlouhá léta předtím. Po svatbě je sundali. Měli je totiž na prstech i vytetované,“ říká průvodkyně.

Nizozemsko je známé i tolerancí k lehkým drogám, konkrétně k marihuaně. „Marihuanu tolerujeme. To znamená, že si ji můžete koupit, ale nesmíte ji prodávat. A koupit ji můžete jedině ve speciálních coffee shopech; tam prodávají opravdu kvalitní zboží.“


Uznáváme, že lidé jsou různí, ale pokud svým chováním neomezují ostatní, můžou si tady svobodně žít.

V Amsterdamu žijí lidé 178 národností

Odkud se tento liberální přístup bere? Podle Loes jeho důvody najdeme hluboko v nizozemské historii.

„Vždy tu byla tolerance k jiným náboženstvím. V Amsterdamu převládali protestanti, ale povolena byla i jiná náboženství: pod podmínkou, že jejich vyznavači přispívali k ekonomice města a chovali se podle pravidel. Tahle mentalita nám zůstala dodnes: uznáváme, že lidé jsou různí, ale pokud svým chováním neomezují ostatní, můžou si tady svobodně žít.“

Tenhle přístup má Amsterdam skutečně ve své DNA. Taky proto město přitahuje lidi z celého světa: momentálně v něm žije 178 různých národností.

autor: oho
Spustit audio