Čím se chlubí Bojčinský les? Mangulicemi!

Slyšeli jste už něco o ekologickém chovu divokých prasat? Nebo vlastně jejich praprapředků? Říká se jim mangulice a našli byste je v Srbsku, hodinu cesty od Bělehradu.

Mangulice jsou prý opravdu prapředky divokých prasat. Ale jsou ochočené, což se u jejich divokých protějšků nepředpokládá. Vypadají podobně, ale jak jsem si všiml, možná ještě drsněji než jejich divoké protějšky. Jejich srst je ale trochu světlejší a jemnější, jde přeci jen o trochu lehčí život, než jakému jsou vystaveni divočáci.

Mangulice jsou nejstarším druhem prasátek v Srbsku. To by ale nikoho tolik nepřitahovalo jako fakt, že jde o ekologický chov. Tito vepři a bachyně jsou jen na kukuřici a na žaludech. Skutečnost, že v Bojčinském lese v oblasti Srem jsou prasata s nejzdravějším a nejchutnějším masem, je vyhlášená po celé zemi. Žádný šrot anebo různé dokrmování.

Mezi mangulicemi vyberou jejich chovatelé nejsilnějšího. I mezi nimi je totiž důležitá přirozená autorita. Prapředkové divokých prasat jsou ochočení a reagují už jen na hlas svého chovatele. Pavlovův reflex tu působí naprosto bezchybně. Mangulice mají poměrně velký výběh, kde je podobně jako u ovcí hlídá pes. Můj průvodce mi s hrdostí říkal, že zastane při hlídání a nahánění prasat práci deseti lidí.

V době mé návštěvy tady měli týden stará nová prasátka, která byla až dojemně nalepená na svou manguličí mámu. A ještě další prasnice se naopak chystala se oprasit. A unaveně oddychovala ve svém kotci ještě s malými nováčky uvnitř. Viděl jsem několik vepřínů, ale ještě jsem nebyl svědkem takové péče. Až jsem se skoro divil, že si vepříky nepojmenovali jmény.

Maso odsud je ovšem velmi ceněné, protože v okolí není jediná továrna a jsou tu samé lesy. Mezi lidmi v Srbsku se říká, že to je nejzdravější maso. A restaurace Bojčinská koliba z něj vytváří místní speciality. Sjíždějí se sem lidé z celého okolí Bělehradu a vzdálených koutů Srbska, aby si vychutnali nejen maso ze zdejšího originálního chovu, ale také prostředí, které k němu příspívá. Smíšené lesy s převahou listnatých stromů, zejména dubů a buků.

autor: jaj
Spustit audio