Josef Koudelka čekal v Americe nezájem, zbytečně

Ve Washingtonu je k vidění výstava fotografií Josefa Koudelky. Dnes už světoznámého fotoreportéra, který během sedmi srpnových dnů zachytil události po invazi vojsk Varšavské smlouvy v pražských ulicích. Co takové snímky říkají mladým Američanům?

Fotograf Chad Wyatt představuje známé snímky svého českého kolegy Josefa Koudelky. Vysvětluje publiku, z velké části mladých Američanů, jak se dnes už známé fotografie pořízené v Praze v srpnu 1968 dostaly do zahraničí a že jméno jejich autora bylo dlouhá léta tajemstvím, aby nebyl ohrožený on sám i jeho nejbližší.

Fotografie v Katzenově centru umění Americké univerzity promlouvají nepochybně k lidem, kteří mají k zachyceným místům blízký vztah. Mimochodem, přední místo zaujímají snímky pořízené za bojů u Českého rozhlasu na Vinohradské třídě. Mně ale vrtá hlavou, proč přitahují a jak asi oslovují Američany, kteří se na první pohled narodili o hodně později.

"Myslím, že jsou nádherné," říká asi dvacetiletá Emily, studentka z Washingtonu. Oceňuje, že jsou dokumentem a zároveň mají podle jejího názoru velkou uměleckou hodnotu. "Původně sem přišla s přáteli," řekla. Maminka jejího kamaráda je totiž Češka. A protože se Emily zajímá o uměleckou fotografii, přišla také a prý nelituje.

Pro Američany je rok 1968 letopočtem, kdy byl spáchaný atentát na Martina Luthera Kinga a Roberta Kennedyho, kdy ulicemi amerických měst zmítaly rasové protesty a demonstrace proti válce ve Vietnamu. Věděla Emily něco o srpnových událostech toho roku v Praze?

Něco prý ano, ale podstatně víc toho slyšela o pozdějších událostech z konce 80. let, kdy se hroutil komunismus. I proto je pro ni výstava Koudelkových fotografií přínosná.

Steven Voss je sám fotoreportér a pracuje ve Washingtonu. Koudelkovy fotografie oceňuje jako profesionální inspiraci. Českému fotografovi se podle Steva podařilo zachytit nejenom historický okamžik, ale zároveň definovat způsob, jakým bychom se na zobrazené události měli dívat.

Viděl ty fotografie už mnohokrát, ale pořád jsou pro něj velmi originální, nikde jinde se podobné nevidí. Proto se k nim Steve pořád vrací. A i když má knihu Koudelkových fotografií doma, nenechal by si prý jeho výstavu za nic ujít.

A když jsme u té knihy - sám Josef Koudelka je podle svých slov tak trochu zaskočený tím, že i mimo Českou republiku a Slovensko je o snímky z Prahy roku 68 zájem. "Domníval jsem se, že to nikoho nebude zajímat. Knížka byla publikována v devíti zemích ve dvacetitisícových nákladech. Původně jsem ji mínil udělat jen pro Čechy a Slováky. Minulý týden jsem dostal zprávu od nakladatele z Itálie, který vzal dva tisíce knih a je naprosto rozprodaná. Takže mě zajímá, že ty lidi to zajímá," řekl na výstavě svých fotografií v Katzenově centru umění Americké univerzity Josef Koudelka.

autor: vpo
Spustit audio