O věhlasných Bratislavských rohlíčcích, které málokdo ochutnal

Oblíbeným vánočním cukrovím se před mnoha lety staly i u nás Bratislavské rohlíčky. Tuto lahůdku ovšem kdysi dávno cukráři pekli celoročně a ke spokojenosti zákazníků prodávali po celém Uherském království. Bratislavské rohlíčky mají dobrý zvuk dodnes, ovšem najít pekaře nebo hospodyni, kteří je vyrábějí, není vůbec jednoduché. O pečivu se hodně mluví, ale málokdo ho viděl, neřku-li ochutnal.

Jako jarmark ze starých časů vypadají Vánoční trhy v historickém centru Bratislavy. V úzkých uličkách hlava na hlavě, pod nohy se pletou muzikanti a z dřevěných stánků stoupá vůně svařeného vína a pečeného masa. Avšak po proslulém pečivu ani stopa.

"Některé pekárny to ještě vyrábějí. Ale už to nejsou ty tradiční. Nejlepší Bratislavské rohlíčky pečou v Horském parku. Ale recept je tajný. Nevím, jestli originální recept nevymyslel nějaký vídeňský pekař," uvedla jedna z návštěvnic trhů. "Ale oni to převzali. Šlechta z Vídně jezdila z Vídně na tyto Bratislavské rohlíky," doplnila další.

Na kávu a rohlíčky si přítelkyně do Horského parku asi už dlouho nezašly, jinak by věděly, že je to pasé. Pekař zemřel před několika lety a s ním zmizelo i pečivo. Vydávám se proto na průzkum do kaváren v centru, ovšem servírka Zuzana mi moc šancí nedává. "Klasické Bratislavské tady určitě nejsou. Ale vím, že pár lidí je jedlo a že jsou výborné. Možná jsou ještě v pravých bratislavských kavárnách. Tato je vídeňská, je tu všechno jiné, ale bratislavské ne," dodala.

Nepropadám však trudomyslnosti a nakonec stopu chytám. Znalci mne posílají do kavárny Kaffé Mayer a hned za dveřmi - hoří! Krásné velké rohlíčky jsou tu. Vedoucí mne vede o patro níž do malé pekárny, kde se otáčí dva cukráři. Šéfem je Ondrej Kovalčík.

"Kaffé Mayer má tradici dlouhou asi 160 nebo více let, takže jsme tyto Bratislavské rohlíčky dali jako specifikum. Pečeme každý den. Když vidíme, že je větší počet zájemů, tak přiděláme na další den, ale i tak se prodají," řekl Ondrej Kovalčík.

Bratislavské rohlíčky z rukou pana Kovalčíka jsou překvapivě velké, váží 90 gramů a jsou plněné mákem nebo ořechy. Přesně jak to stojí v tlustých kuchařských knihách, které čte a také píše historik a bratislavský patriot Vladimír Tomčík. "Už z roku 1590 máme první doklad o tom, že v hostincích se nabízely rohlíky, které dnes nazýváme Bratislavské rohlíčky," upřesnil.

Proto i rohlíčkům říkali lidé "požóniky" nebo "bajgly". Pod tímto názvem je cukráři vyváželi do celého Uherského království i do Ameriky. I Tomčík však přiznává, že slavné rohlíčky pořídíte spíše v Budapešti nebo Vídni než v samotné Bratislavě. "Ano, nikdo není doma prorokem, jak se říká. Ale tehdy byly tyto rohlíky velmi slavné," doplnil s tím, že některé druhy získaly třeba zlaté ocenění Lyonu, Benátkách, Chicagu a na mnohých výstavách.

Tak jako mizí každý poctivý výrobek, na který musí kvůli kvalitě sáhnout lidská ruka, i bratislavské rohlíčky zůstávají především pojmem. I když mnohé hospodyně si dají jednou za rok tu námahu a na Vánoce napečou. Také pekaři mezi sebou soutěží a tím udržují tradici. Naposledy upekli nejlepší Bratislavské rohlíčky cukráři z Maďarska.

autor: lsm
Spustit audio