Císařovna Sisi - stále živý mýtus

Sisi je zdrobnělina od jména Elisabeth. Zároveň také magnet, který každoročně přitahuje do rakouské metropole tisíce turistů. Lidé chtějí vědět, jak monarchyně Elisabeth žila, jaké oblečení a šperky nosila, jak se chovala - a hlavně jaké legendy se kolem krásné vládkyně šíří.

Mýtus o rakouské císařovně Elisabeth se vlastně zrodil v den její tragické smrti. Od té doby se odborníci předhánějí v hledání pravdy o životě této neobyčejné dámy, která zůstává dodnes zahalena do tajemného závoje pravd a legend. Jak se dozvídám od své průvodkyně Olivie Lichtscheidl, právě kvůli Sisi vyhledává nejvíce návštěvníků zámek Schönbrunn a muzeum v Hofburgu.

"Sisi muzeum! Na světě žádné jiné není věnováno císařovně Elizabeth. A já si myslím, to musí být ve Vídni, ne?" říká moje dnešní průvodkyně. Ano, Vídeň nabízí tu pravou, nefalšovanou atmosféru. Mezi prvními exponáty, na které turisté narazí, jsou originální, krásné šatičky, v nichž urozené miminko, budoucí císařovnu, křtili. Současní návštěvníci muzea mají štěstí, že je vidí.

"Šatičky ke křtu tu necháme vždycky nanejvýš jeden měsíc, protože pak musí odpočívat. Jsou drahocenné a musíme je dobře udržovat. Musí se uskladnit v papíru, který neobsahuje kyselé látky. To je velmi důležité," říká odbornice na slovo vzatá.

Ve vitríně s touto vzácnou garderobou je také vystaven první mléčný zub, s nímž prý budoucí vládkyně přišla na svět. Její život potvrzuje legendu o tom, že když se dítě s prvním zoubkem už narodí, je předurčeno osudu výjimečného člověka. Tady se návštěvníci nejdéle zdržují. Výjimkou nejsou ani studentky ze Slovenska.

"Viděly jsme zatím imperiální císařské prostory a viděly jsme zlaté řády, zlaté a stříbrné svícny. Bylo to opravdu krásné," uvedla jedna z nich. Její kolegyni Danu zaujala hlavně expozice o tajuplné Sisi. "Zatím asi nejvíc tato výstava, život Sisi, možná šperky a její život. Něco málo jsem o jejím životě věděla, ale podrobně ne," svěřila se. A ještě postřeh do třetice: "Líbily se mi šaty, ve kterých ji křtili. Byly dost velké a ona taková malá. Takové pěkné."

Půvabná císařovna Alžběta příliš neakceptovala život u dvora. Svým nekonvenčním počínáním vzbuzovala hodně rozruchu. Stále více se uchylovala ke své posedlosti krásou. Neuvěřitelně dbala na svoji linii. Byla štíhlá, i když prý ráda mlsala.

Milovala třeba fialkovou zmrzlinu. Ano, slyšíte dobře. Z voňavých květinek ji tehdy, vedle jiných dobrot, dělali ve dvorní cukrárně Demel. Sisi byla velmi disciplinovaná a váha patřila k její základní výbavě. Pokud ukázala nějaké deko navíc, vrhla se do sportu. Byla vynikající jezdkyně na koních. Hodně cestovala. Často se její cesty po Evropě stávaly také útěkem od starostí všedních dnů.

"Cestovala, aby se seznámila s kulturou těchto zemí. Tato žena ovládala sedm jazyků. Mohla se dorozumět, mohla naslouchat. Velmi se zajímala a byla světu otevřená," říká znalkyně života Sisi.

Císařovna Elisabeth měla panickou hrůzu ze stárnutí. Chtěla zůstat věčně mladá a krásná. Už od svých 35 let nevystavovala obličej na veřejnost. Zakrývala si ho vějířem nebo závojem. Započala tak onen mýtus vejít do dějin jako krásná žena.

autor: maw
Spustit audio