Je mi tady tisíc let, žádný Žid tu nebude

Pod dojmem bojů v Gaze probíhají po celém světě desítky protiizraelských demonstrací. Trochu zvláštní je, jak málo demonstrují samotní Palestinci. Na západním břehu Jordánu je v tom omezuje prozápadní vláda prezidenta Abbáse. Arabové žijící pod izraelskou vládou si zase stěžují na restrikce ze strany židovského státu.

Arabský slogan střídá slogan anglický a skupina demonstrantů strhává stále větší pozornost. Stojí u Damašské brány, nejkrásnější z těch, které umožňují vstup do Starého Města v Jeruzalémě. Divná je mi jen jedna věc - na to, že akci svolala celá koalice organizací, je tu dost málo účastníků. Zatím asi dvacet.

Huda Imámová z Centra pro jeruzalémská studia to vysvětluje takhle: "Postupně se k nám přidává pořád víc lidí. Nejsou nás tu nějaké velké počty, to je pravda. I tady ve východním Jeruzalémě je ale okupace. Když se podíváte kolem, všude jsou tu desítky policistů. Často zatýkají deset, patnáct lidí. Nebojíme se. Jen holt hnutí odporu v Jeruzalémě musí mít jiné formy než v Gaze nebo na západním břehu Jordánu."

Další věc, která zaujme, je bojovná protiizraelská hesla a solidaritu s tisíci zraněných v Gaze tu skandují samé ženy. "Je to velmi symbolické. Myslím si, že ženy jsou odvážnější než muži. Nepodceňuji vůbec cítění mužů, účastí na téhle demonstraci se ale snažíme posílit i ženské hnutí v Palestině," vysvětlila Huda Imámová.

Je čas zeptat se mluvčího izraelské policie Mickyho Rosenfelda, jak podobné protesty vnímají úřady. "Povolujeme takové protesty, probíhají v plné koordinaci s policií. Samozřejmě, pokud dojde k násilí, musíme zasáhnout. Demonstrace ale k demokracii patří - a nejde jen o demonstrace proti válce, ale i pro válku," uvedl.

Tady v arabské části Jeruzaléma asi zastánce izraelského tažení do Gazy nenajdu. O hodně ostré názory tu ale nouze není, hlavně mezi přihlížejícími muži. Třeba stařec, který prý jako dítě zažil před 60 lety vyhánění Arabů židovskými ozbrojenci, tvrdí: "Izrael v Palestině nezůstane. Tohle je arabská, muslimská oblast, ne židovská. I když jim Amerika a Evropa pošle zbraně a letadla a Židé budou dál zabíjet naše ženy a děti. Amerika a Evropa jsou zloději, chtějí si z Blízkého východu vzít, na co ukážou. Je to křižácká válka!"

Leckdo se tu nechal k emocím unést atmosférou. Tenhle pán to ale říká až nebezpečně klidně. Když se ho ptám, kolik let mu je, odpovídá: "Mně je tady tisíc let. Víš, jak to myslím. Tihle Židé sem přišli během padesáti let. My jsme ale trpěliví. Uvidíš, že jednou tu žádný Žid nebude. Ani jeden."

Účastníci podobných akcí běžně Izrael nazývají nacistickým státem a policistům nadávají do fašistů. Je to v židovském státě protizákonné? Vždyť tady se teď policisté ani nehnou! Mluvčí Rosenfeld říká: "To je velmi smutné, tohle poslouchat. Protože Izrael je jednou z nejhumánnějších zemí nejen na Blízkém východě, ale možná i na světě. Když někdo uráží policisty, je samozřejmě možné proti tomu zasáhnout. Nám ale jde hlavně o udržení klidu. A tyhle věci proto posuzujeme případ od případu."

Ten dnešní případ dopadl pro všechny zúčastněné dobře. Nejprve se domů v klidu rozešli demonstranti a pak nasedli do antonů i policisté.

Spustit audio