Mrazivá romantika na Dunaji

Tuhé mrazy zpomalily život na Dunaji. Řeku sice brázdí malé ledoborce a u hráze přehrady Gabčíkovo postávají zvědavci z města, ovšem o pár kilometrů dál po proudu je téměř pusto a zamrzlá ramena se stala rájem fotografů a osamělých výletníků. I stovky hausbótů a chat na kuřích nožkách zejí prázdnotou a z komínů se kouří jenom výjimečně.

"Každý rok to nezamrzá, protože málokdy jsou tak silné mrazy, jaké byly letos," říká jeden z místních na rameni Dunaje. Muži už stačili odklidit sníh, na led si postavili židličky, popíjejí z termosek něco horkého a sledují děti na bruslích. Přestože je to sem z Bratislavy pouhých 25 kilometrů, mají celé rameno Dunaje jenom pro sebe a ani se tomu nediví. "Nevím, jestli lidé v Bratislavě jsou zhýčkaní. Spíš sem jezdí rybáři a chataři. Koukněte, tamhle nějaký stojí," doplnil muž.

Nějaký chatař je Jozef Zachar. Stojí u špalku a štípe a štípe. Aby toho neměl málo, pustil se motorovou pilou i do ledu, aby prozkoumal, jak hluboko je hladina promrzlá. Důkazem je třpytivá kostka, kterou vystavil na verandu. "Je tlustý 22 centimetrů, to klidně můžu jezdit po ledu autem," ukázal na ledový kvádr.

Pan Zachar přebývá na hausbótu, který tvoří dřevěná chatka nadnášená dutými válci. Z břehu vede krátká lávka a kotevní lana, v mrazu úplně zbytečná. Chatu si dlouhodobě pronajal od známého za skvělou cenu nula eur. Na oplátku ji ale musí udržovat. "Teď osekávám břeh, kam se v létě kvůli vodě nedostanu. A to vlastně není žádná práce."

Do chatové oblasti nevede elektřina, a tak tu o romantické večery u kamen není nouze. "Přes den zahřeje práce," říká paní Dana, která se vrací z obhlídky druhého břehu. Vodu si nosí ze studny ve vsi a na hausbót nedá dopustit. "Lepší než čtyřhvězdičkový hotel!"

Zamrzlá ramena mezi hrází přehrady Gabčíkovo a starým korytem Dunaje vytvořila kilometry nových tras. Tuhá zima tak dává skvělou šanci k průzkumu zákoutí, která jsou běžně nedostupná. Výletníky to ale zatím moc neláká, a tak chataři a rybáři mají ledové království jenom pro sebe.

autor: lsm
Spustit audio