Abraham Lincoln byl prototyp Američana

Čestný, upřímný, spravedlivý - to jsou přívlastky, které si Američané spojují s prezidentem Abrahamem Lincolnem. Vládl v letech 1861 až 1865, dovedl státy Severu k vítězství v občanské válce a zrušil otroctví. Ve čtvrtek si Američané připomínali 200. výročí Lincolnova narození.

Lincolnův památník má podobu řeckého dórského chrámu a pro mnoho Američanů je doslova svatyní. Každý rok jich sem přicházejí milióny, v tiché úctě si prohlížejí monumentální sochu Abrahama Lincolna usazeného v majestátním křesle, hledícího kamsi do dálky. Americká veřejnost i profesionální historici ho vedle George Washingtona dlouhodobě řadí v průzkumech mezi nejlepší dva prezidenty, které kdy Spojené státy měly.

"Byl velkým prezidentem, protože vedl zemi za občanské války, zvítězil a dokázal ji opět sjednotit," říká Gene Holly, pilot z Utahu, který se k Lincolnovu památníku vypraví vždycky, když má ve Washingtonu čas. Skupina školáků dodává: "Osvobodil otroky." Byl také nejvyšším prezidentem a nosil velký černý klobouk, dozvídám se od čtvrťáků, kteří přijeli do Washingtonu až z Floridy.

Vystihují to, co se o Lincolnovi učí ve škole. Ale Amerika měla i jiné prezidenty, kteří dokázali velké věci. Proč má právě Lincoln tak výsostné postavení v národní paměti? Pro názor odborníka si zajdu na druhou stranu parku zvaného National Mall, do Senátu. Ten totiž zaměstnává profesionálního historika doktora Donalda Ritchieho.

"Lincoln je něco jako prototyp Američana. Chlápek, který vzešel z naprosté chudoby, narodil se doslova ve srubu. Sám se vzdělal a stal úspěšným právníkem. A pak se dal na politiku. I když byl naprostý outsider a pocházel z malého města na tehdejší západní hranici země, dokázal přesvědčit dost spoluobčanů a byl zvolený prezidentem v době, kdy se země rozpadala na dvě části," vysvětlil historik.

"Zrovnoprávnil otroky, což byla největší společenská změna v historii, a přivedl státy Unie - tedy Severu - k vítězství v občanské válce. A jen několik dnů po triumfu byl zavražděný. Atentátník, herec John Wilkes Booth, ho zastřelil v divadle v dubnu 1865, jen několik týdnů poté, co zahájil své druhé prezidentské funkční období," doplnil Donald Ritchie.

"Kdyby žil déle, musel by řešit i politikaření, které ukončení války znamenalo. To by s největší pravděpodobností poškodilo jeho pověst a asi by se nestal tak oblíbeným, jako dodnes je. Takhle se ale stal a už navždy zůstal lidovým hrdinou," vysvětluje historik amerického Senátu Donald Ritchie.

To ale neznamená, že by k němu vzhlíželi se stejnou úctou úplně všichni. Jsou lidé, kteří nemají Lincolna rádi a myslí si, že neudělal pro zrušení otroctví dost. Naopak na jihu Spojených států stále přežívá averze vůči Lincolnovi jako představiteli zájmů severu USA. Projevilo se to například, když se ve 40. letech 20. století stal prezidentem Harry Truman. Jeho matka z jižanského Missouri odmítla spát v Bílém domě v Lincolnově ložnici. Ale právě různé výklady Lincolnova života a významu přispívají k jeho přetrvávající popularitě.

Stále o něm vycházejí nové knihy a udělují se za ně každoročně zvláštní ceny. Celkem bylo o Lincolnovi publikovaných 16 tisíc knih. Byl komplikovanější osobností, než se na první pohled může zdát. Zažil mnohá zklamání i tragédie. Dvě ze čtyř dětí zemřely ještě za jeho života a manželka Mary Todd těžko snášela veřejnou pozornost v době, kdy se stal prezidentem. Po Lincolnově smrti u ní propukla naplno duševní choroba a zemřela v ústavu pro duševně choré.

"Lidé se o jeho život stále zajímají, protože byl tak lidský a přitom naprosto výjimečný," shrnuje odkaz Abrahama Lincolna historik amerického Senátu, Donald Ritchie.

autor: vpo
Spustit audio