Vesnice, kde máte pocit, že vyskočí d'Artagnan

Mezi nejlepší romanopisce všech dob můžeme bezpochyby řadit Alexandra Dumase. Jeho romány byly především velké příběhy, které tak milovalo filmové plátno. Ostatně jen samotní Tři mušketýři se objevili ve více než dvaceti verzích. Kousek od Lyonu najdete malou vesničku, kde se točily hned čtyři verze příběhů d´Artagnana a spol.

Věřili byste tomu, že Jean Paul Belmondo, jako stvořený pro d'Artagnana, se nikdy ve Třech mušketýrech na plátnech neobjevil? A přitom jich jen ve Francii bylo natočeno tolik. Slavný herec, který se nedávno vrátil na filmová plátna, účinkoval pouze v televizním seriálu natáčeném ve studiu. Na začátku 60. let se nicméně rýsovala hvězdná sestava pro natáčení s velkým zájmem očekávané verze.

Sešli se například Jean Paul Belmondo, Sophie Lorenová, Alain Delon, Charlez Aznavour či Jean Claude Brialy. Jenže ve stejné době se už producenti domluvili na jiné verzi, kde hrál v hlavní roli Gerrard Barray, a herce vyplatili s jedinou výjimkou - tou byl právě Belmondo, kterému našli podobnou roli. A tak spatřil světlo světa Cartouche, pro kterého složil Georges Delerue nádhernou hudbu.

Tři mušketýři k Francii samozřejmě patří, i když asi neslavnější verzi s Michaelem Yorkem v hlavní roli natočil Richard Lester ve Španělsku. Přesto místo, které je s tímto filmem ve Francii spojené a kde se natáčela i zmíněná verze s Gerrardem Barreym, najdete několik desítek kilometrů severovýchodně od Lyonu.

Nemám moc rád fráze typu "místo, kde se zastavil čas", ale přijedete-li do Perouges, máte pocit, že se za každým rohem může objevit nějaký mušketýr, po dlažbě se projede vůz se slámou tažený koňmi a na malém náměstíčku mohou vyrábět nástroje zruční řemeslníci. V zimě tam ani moc turistů nenajdete, o to je místo autentičtější. V létě už tady není k hnutí. Ostatně vesnička je oficiálně zařazena do kategorie nejkrásnější vesnice Francie.

"Jsme v ulici Ronde, přesně v místě, kde se točili Tři mušketýři. A jak vidíte, tak městečko vypadá jak ve středověku. Nikde nejsou žádné dráty elektrického napětí, je to opravdu autentické místo. Dnes to tady vypadá opravdu jako v době tří mušketýrů," říká mi Ketti Tranchina, studentka, která si přivydělává jako turistická průvodkyně. Ostatně vypadá to jako romantický sen řady mladých lidí. Když zastavím náhodnou turistiku Dominique, která se vesničkou prochází, dozvím se, že nesní o ničem jiném.

"Co se mi tady líbí? Především kamenné domy, atmosféra. Jsme na venkově, izolováni od všeho a všech, uprostřed zeleně. Jako bychom se vrátili o mnoho století zpět. Jsem tady už poněkolikáté a mám sen - někdy bych tady chtěla dělat průvodkyni," svěřila se.

Ale zase si nemyslete, že se tady svítí svíčkami. Najdete tu totiž řada kavárniček, pizerií, creperií, kde se dělají palačinky, a samozřejmě dobré restaurace. Vždyť sem míří tisíce turistů. Prim má mezi nimi l'Ostellerie de Perouges. Právě sem zavítal v roce l996 během summitu skupiny G7 v Lyonu americký prezident Bill Clinton.

"Měli s sebou sto novinářů a byli tady zrovna den po atentátu na velvyslanectví Spojených států v Saudské Arábii, takže si dovedete představit ten tanec. V televizi se objevily záběry z Perouges i naší restaurace. Jinak byli velmi příjemní. Pro mě to bylo také zvláštní, protože jsem to byl já, kdo je vítal, a moje dcera předávala Hillary Clintonové květiny. Clinton se potom šel představit personálu. Byli milí, se všemi se ochotně vyfotili," vypráví majitel restaurace Christophe Thibaut.

Dovedete si představit lepší symbol měnícího se světa? Právě z Perouges reagoval Clinton na teroristický útok a vyhlásil teroristům nekompromisní boj. Bylo to z místa, kde se často také bojovalo, ale jinými zbraněmi a hlavně - jen jako.

autor: jšm
Spustit audio