Britové vzpomínají na Darwina

Britové si letos připomínají 200. výročí narození přírodovědce Charlese Darwina, jehož teorie evoluce organismů přírodním výběrem se stala mezníkem ve vývoji biologie. Darwin žil 40 let až do své smrti v Down House v hrabství Kent na jihovýchod od Londýna. Minulý týden tam byla otevřena mimořádná výstava věnovaná jeho životu a dílu. Down House je majetkem organizace památkářů a náklady na výstavu činí jeden milión liber.

Simulované zvuky z kajuty na lodi Beagle, kde zamyšlený Darwin sedí za stolem a pokuřuje z fajfky. Občas pohlédne na návštěvníka. Díky efektu hologramu vypadá jako živý. Ve venkovském sídle Down House se Charles Darwin usadil s manželkou Emmou čtyři roky po návratu z cesty kolem světa. Vychovali zde deset dětí.

"Myslím, že na Darwina se bude vždycky pamatovat jako na autora knihy O vzniku druhů přírodním výběrem. Tady žil a pracoval, dělal tady experimenty, ty jsou také důležité. Ale Down House bude vždycky synonymem pro Vznik druhů," řekla ředitelka výstavy Nell Rogersová.

Exponáty výstavy jsou dokladem Darwinovy obdivuhodné pracovitosti a vynalézavosti. V pojízdném křesle vyrobeném podle jeho vlastního návrhu se pohyboval po své pracovně, kde je kromě obsáhlé knihovny a zkumavek také řada vycpaných ptáků a guana, která si se zájmem prohlíží Darwinův pracovní stůl.

Mnohé z těch zvířat si vycpal sám. Naučil se to od kamaráda černocha - osvobozeného otroka ve skotském Edinburghu, kde začal studovat medicínu. Ta ho ale příliš nezaujala, a přešel na teologii do Cambridge.

Nell Rogersová jeho křesťanství shrnula: "Nejprve se připravoval na kariéru pastora, ale postupem času příliš nevěřil. Myslím, že byl spokojen s pozorováním života na své zahradě a v prostředí kolem sebe. Byl morálním křesťanem, ale podle mne nebral náboženství ve smyslu indoktrinace."

Dopisů napsal tisíce, někdy až 20 za den. Byl v kontaktu i s moravským zakladatelem genetiky Johannem Gregorem Mendelem. Darwin nejen usilovně pracoval. Také pěstoval aktivní odpočinek. Chodil na dlouhé procházky a každé dopoledne si nechal předčítat korespondenci a beletrii od manželky Emmy. Rád si oddychl u kulečníku, který hrál se svými syny a s komorníkem Parslowem.

Na výstavě byli nejen místní Britové, také hodně zahraničních hostí. Mezi nimi skupina španělských studentů ze Sevilly. "Výstava se mi velmi líbila, je tady hodně Darwinových věcí. My teď Darwina studujeme v Edinburghu a v Cambridge. Je to zajímavé. V jeho době církev byla proti němu, Darwin kvůli tomu skrýval svůj první rukopis o původu druhů a později už věřil méně," poznamenal Diego ze Sevilly.

Každý si z výstavy odnesl své. Mladých návštěvníků bylo nejvíc. Je vidět, že Darwinův odkaz neustále přitahuje.

autor: mkc
Spustit audio