Dívka z Prahy se rozhodla vnořit do tajů islámu

Je jí šestadvacet a jednou možná bude největším znalcem islámského práva v České republice. Daniela totiž studuje nejprestižnější islámskou univerzitu světa - egyptský al-Azhar. Už jsem se s ní před lety setkal v Česku. Jak jsem teď zjistil v Káhiře, na odhodlání modrooké české muslimky se od té doby vůbec nic nezměnilo.

"Já jsem to chtěla nosit vždycky. Účelem šátku je vlastně to, aby žena zahalovala svoji krásu, anebo aby nějak nepřitahovala pozornost mužů." Takhle mi Daniela vysvětlila, proč jsem ji stěží mohl najít. Nosí totiž nikáb - tedy černý závoj a roušku před obličej, ve které zůstává pouze úzká štěrbina pro oči.

Když jsem se s Danielou poprvé před lety sešel v Praze, bylo to jednoduché. Na Václavském náměstí byla takto oblečená jediná. Jenže tady v Káhiře jsou takto oděných muslimek statisíce.

"Když se na to člověk podívá, tak většina mužů se dívá právě na obličej. Spíš než na cokoli jiného, třeba na vlasy. Mně přijde, že obličej přitahuje mnohem víc," tvrdí pražská rodačka Daniela, která přitom nosí i rukavice. Jak říká, egyptští muži jsou velmi troufalí a cizí ženy často drze chytají za ruce. Ostatně boj proti obtěžování patří k prioritám ženských organizací v Egyptě.

"Problémy na ulici nebo obtěžování v autobusu, to bylo hrozné. Stačí jít po ulici a muži jak mluví... Určitě to zná každý z turistů, kdo byl v nějakém arabském státě, jak se chovají. Takže z toho důvodu jsem to začala nosit. A když už to nosím tady, tak mi přijde divné sundávat třeba v Evropě," vysvětlila.

Danielu uchvátil islám už na střední škole. Když pak egyptská ambasáda v Praze nabízela stipendium na prestižní al-Azhar, bylo rozhodnuto. Od té doby už Daniela strávila v Káhiře osm let. A ještě nemá dost!

"Začala jsem od základní školy, protože naše střední školy nejsou pro zdejší univerzitu přijatelné, neberou se. Takže jsem tu od základní školy al-Azharu, přes střední školu al-Azharu a teď jsem na univerzitě, která má čtyři roky. Ale přála bych si pokračovat dál na vyšší studia, udělat si později magistra nebo doktorát," popsala svoji anabázi česká muslimka.

To vše má jediný smysl. Daniela studuje islámské náboženské právo šaría. V Česku je podle ní taková odbornost více než zapotřebí. Knihy českých orientalistů se prý věnují spíš historii nebo politice, ale nikoli vysvětlování islámu samotného. Pořádnou teoretickou průpravu prý ale potřebují i mnozí muslimové, kteří v Česku žijí.

"Oni vlastně neznají islámské právo, takže někteří se chovají způsobem, který s islámskými zákony vůbec není v souladu. Což třeba dopadá tak, že takoví ti - já nevím, jak bych to řekla česky - takoví ti extrémisté, tak to právě vzniká z toho, že o islámu vůbec nic nevědí. Oni prostě přestoupí na islám, někdo jim řekne, že to tak mají dělat, že to je islám. A oni to dělají," řekla.

Daniela několikrát zdůrazňuje, že je velký rozdíl mezi tím, jak má islám vypadat a jak ho praktikuje řada muslimů. A nejde prý jen o extrémisty. "Tím nechci někoho urazit, aby se to neobrátilo proti mně. Ale myslím, že to je i chyba muslimů, kteří se nechovají tak, jak by se měli chovat. I třeba tady v Egyptě často slyším, že Evropané - jako nemuslimové - mají mnohem lepší chování, že mají chování daleko více podle islámu než samotní muslimové," soudí.

To se podle Daniely týká takových zásad jako nelhat, ale i životního stylu - třeba doporučení neponocovat. To je islámská zásada, chodit brzy spát. Když to ale člověk vidí v arabských státech: všichni v noci nespí a spí ve dne. Anebo čistota. O tom nemusí člověk mluvit. Když přijede do Egypta, tak vidí. A přitom čistota je jednou ze zásad islámu. Existuje výrok, že čistota je půl víry," doplnila Daniela.

Na al-Azharu se bádáním o propasti mezi islámskou teorií a realitou zabývají tisíce studentů z celého muslimského světa. Evropu zastupují hlavně Francouzi nebo Španělé arabského původu. A co Češi?

Na univerzitě jsem asi první Čech. Když jsem dělala papíry na univerzitu, tak mi řekli, tam co mě přijímali, že prvně vidí: Česká republika. Že to tam ještě nikdy neměli," dodala Daniela.

Spustit audio