Lidé už nechtějí být obyvateli Osady veřejné čistoty

Život na špatné adrese se přestal líbit obyvatelům městské části v Lučenci na Slovensku, a tak žádají přejmenování. V občanském průkaze totiž mají v kolonce adresa napsáno Osada veřejné čistoty. Právě tento poněkud neobvyklý název prý lidem přináší velké problémy a ničí jejich beztak ubohé životy.

Devatenáctiletý Oláh sekyrou rozbíjí ledničku, aby z ní vyrval železné vnitřnosti a odvezl na káře do sběrny. Má to tam pěšky nejméně hodinu, protože Osada veřejné čistoty leží uprostřed polí asi 3 kilometry za městem. Mezi nízké dlouhé domy přináší vítr zápach z nedalekého prasečáku, na který si už ale osadníci zvykli. Vadí jim adresa.

"Protože nás nikde nechtějí odbavit, když slyší tuto ulici - Osada veřejné čistoty. Vždyť tu nic nedělají. Ani kanalizaci, ani byty neopravují. Nic. Ani autobusy tu nechtějí stavět," uvedla obyvatelka osady.

Kdo vymyslel název osady, musel mít nepochybně smysl pro černý humor. Nikdo si už nepamatuje, kdy to bylo, ale zřejmě za socialismu, protože před válkou tu bydleli Maďaři, kteří lokalitu označovali jako Szargyár, říká zaměstnanec městského úřadu Pavol Botoš. "Szargyár je maďarsky hovno. Kdysi tu bydleli Romáci, ale to bylo ještě za kapitalismu, kdy bylo ještě Československo. Vynášeli sem smetí, mnohdy neměli splachovače. Vynášely se tu exkrementy," vysvětlil Pavol Botoš.

Ten je zároveň obyvatel Osady veřejné čistoty a místní autorita. Je také šéfem městské úklidové čety a název osady mu leze krkem už léta. Proto také jménem svých sousedů požádal o změnu. "Někteří tu mají trvalý pobyt a do občanského průkazu si nenechali napsat Osada veřejné čistoty, protože to je hanba. Každý se diví, jestli se to tak opravdu jmenuje. Vysmívají se nám," doplnil.

S rodinou bydlí Pavol Botoš v jedné místnosti s předzahrádkou plnou květin. Světnice je na rozdíl od osady opravdu čistá a útulná, což je zásluha manželky. Ta zrovna nakládá do pračky a na změnu adresy v občanském průkazu se vyloženě těší.

Lidé z Osady zřejmě se svou žádostí uspějí. Sice to bude chvíli trvat, protože za pár dnů se konají prezidentské volby a v tomto období změnu názvu zákon nepovoluje, šanci ale mají, říká mluvčí městského úřadu v Lučenci Mária Šagátová. "Možná je náhoda, že v názvu je slovo osada a paradoxně veřejné čistoty," řekla.

Osadníci už vymysleli novou adresu. Líbí se jim pojmenování Rapolská křižovatka, které odkazuje na cestu do vedlejší vesnice. Zároveň s velkou dávkou šamanismu věří, že s exotickým názvem zmizí i jejich problémy. Město Lučenec ale kromě změny jména nic jiného nechystá.

autor: lsm
Spustit audio