Židovští nacionalisté mají seznam SHIT Židů

Arabští radikálové často šmahem přisuzují veškerá příkoří na Blízkém východě Izraelcům a Židům obecně. Zdálo by se proto, že Židé táhnou ve vztahu k Palestincům za jeden provaz. Nic ale není vzdálenější pravdě. Jako důkaz jejich těžkých názorových rozepří může posloužit takzvaný seznam SHIT Židů. Že rozumíte anglicky a nevěříte svým uším?

Opravdu se jedná o anglické slovo shit, což může znamenat třeba lejno, ale také mnohem ostřejší výraz začínající na "h". Každopádně jde o slovní hříčku, která má urazit. Shit je totiž také zkratka pro Self-Hating, Israel-Threatening - tedy pro Židy, kteří prý nenávidí Židy a ohrožují Izrael.

Patří k nim i rabín Barry Leff a ten říká: "Na tom seznamu jsou lidé, kteří si dovolili kritizovat Izrael. Kdosi totiž zaměňuje kritiku s nenávistí ke svému vlastnímu národu nebo dokonce s antisemitismem. Já se zabývám lidskými právy v Izraeli a často o nich píšu, takže jsem na tom seznamu bezpochyby právě kvůli tomu."

Barry Leff řídí v Izraeli pobočku jedné velké americké firmy. Ve volném čase se ale angažuje v organizaci Rabíni za lidská práva. Ta se zastává Palestinců, kteří třeba čelí šikaně židovských osadníků, nebo kritizuje izraelskou okupační politiku ve východním Jeruzalémě.

"Jsme v nezvyklé situaci, protože jsme sionisté, kteří se starají o lidská práva Palestinců. Takže pro ostatní sionistické skupiny jsme podezřelí péčí o Araby. Propalestinské organizace nás zase často vnímají hlavně jako sionisty," tvrdí rabín.

Tvůrci seznamu SHIT Židů ale detaily moc nerozlišují. Pravicoví židovští extremisté už dali dohromady soupis téměř devíti tisíc lidí. Jsou tam Izraelci i Američané, levicoví politici, novináři, bojovníci za lidská práva. Zásadně ale Židé, aby seznam splňoval funkci strážce domnělých zrádců vlastního národa.

Osobně si myslím, že rabín Barry tam nemá co dělat, je to umírněný a slušný člověk. Vidím tam ale i desítky jmen Židů, u kterých bych protiizraelskou či dokonce protižidovskou nenávist nevylučoval. Jsou tam takoví, ptám se Barryho? "To bezpochyby! Například Noam Chomsky má velmi vyhrocené protiizraelské názory," zmiňuje známého ultralevicového profesora ze Spojených států.

Autory seznamu jsem samozřejmě požádal o rozhovor. Přišla mi ale strohá písemná odpověď: "Měl byste se spíš obrátit na nějakého kvalifikovaného psychologa. Zeptejte se ho, jak je možné, že existují Židé, kteří jsou schopní obrátit se proti svému vlastnímu národu. Židé asi opravdu potřebují nějakého národního psychiatra!"

Samotní autoři seznamu SHIT Židů připouštějí, že někdo kritizuje Izrael z přesvědčení, někdo ale obraz židovského státu špiní pouze z nevědomosti. Není to náhodou i případ Barryho Leffa? Neočerňuje svou vlast ve chvíli, kdy by ohrožovaní Židé měli táhnout za jeden provaz?

"Já tvrdím, že je to přesně naopak. Že děláme tu nejdůležitější věc, kterou můžeme pro Izrael vykonat. Leckdo Izrael vnímá jako bezohlednou zemi. My se snažíme ukázat, že my Izraelci nedbáme pouze na práva Židů, ale i všech ostatních lidí, kteří tu žijí," dodal rabín.

Spustit audio