Le Corbusier - obdivovaný i tam, kde nikdy nic nepostavil

Francouzský architekt švýcarského původu le Corbusier poznamenal stavitelství 20. století do té míry, že jeho projekty se stávaly předlohami pro kolegy po celém světě, i když to někteří nebyli ochotni přiznat. V Británii není ani jedna budova postavená podle jeho projektu, ale i tam je le Corbusier uznáván jako architektonický gigant. V těchto dnech se v galerii kulturního centra Barbican v Londýně koná výstava le Corbusierova díla. Navštívili jsme ji spolu s architektem Ivanem Margoliem, který v britské metropoli působí.

Indická hudba se zpěvem vítá návštěvníky této skvělé výstavy nejvýznamnějšího architekta 20. století v galerii londýnského Barbicanu. A je zároveň připomínkou skutečnosti, že le Corbusier postavil některé ze svých nejvýznamnějších budov právě v Indii, hlavně ve městě Shandigar. Prohlížel jsem si le Corbusierovy modely, projekty a obrazy s Ivanem Margoliem.

"Jsem ovlivněn le Corbusierem už od malička, když jsem se rozhodl být architekt. 'Korbík' byl první muž, o kterém jsem se snažil přečíst knihy a obrázky a zjistit, co vlastně vytvořil. Zjistil jsem, že to byl vynikající muž, který byl univerzální v umění. Byl také malíř, nejenom architekt. Maloval každé ráno. Rozdělil si den na odpoledne a na ráno, ráno maloval a dělal krásné obrázky, odpoledne zavřel malování a šel dělat architekturu. Psal knížky, maloval obálky, přednášel, takže dělal spoustu jiných věcí, než jenom navrhoval budovy," přiblížil Ivan Margolius.

Tisková mluvčí galerie v Barbicanu Alex Cattellová vysvětlila, kdo se o výstavu zasloužil především: "Na této výstavě jsme spolupracovali hlavně s nadací královského institutu pro architekturu, ten nyní vystavuje projekt Cabenonu, což byla jediná budova, kterou si le Corbusier postavil pro sebe."

Paní Irena Žantovská pracuje v královském institutu pro architekturu v Londýně a je autorkou knihy o le Corbusierovi a Británii. "Je to antologie, kterou jsem dala dohromady, když jsme se rozhodli, že se propojíme s touto výstavou. Je to soubor textů, které představují vliv le Corbusiera v Anglii, kde nikdy nic nepostavil. Pouze jedinkrát se tady prezentoval na stavební výstavě ve 30. letech s malým pavilónkem, o kterém doufal, že se bude prodávat jako letní byt. Ale k tomu už nikdy nedošlo. Přesto tu měl úžasný vliv jednak jako pedagog, několikrát tu přednášel, a jednak jako architekt," řekla Irena Žantovská.

"Jeho vliv byl v kontinentální Evropě větší. První publikace, a musí se přiznat, že jeho psaná publikace, jeho časopisy, měly zrovna tak veliký vliv, a často větší než architektura, kterou postavil. Poprvé byly publikovány v Německu. V Čechách byla reakce velmi pozitivní v době Devětsilu, v době české avantgardy, kdy naši funkcionalisté přímo navazovali na le Corbusierovy stavby, nebo je interpretovali nebo na ně reagovali svou vlastní invencí," dodala Irena Žantovská.

Výstava v londýnském Barbicanu nazvaná le Corbusier - umění architektury pokračuje do 24. května 2009.

autor: mkc
Spustit audio