Na Somló za beraním ocasem

Beraní ocas je vyhlášená maďarská lahůdka, po které ženy rodí chlapce. Ovšem je vhodná i pro vegetariány. Beraní ocas (maďarsky jufark) je totiž odrůda bílého vína, které se pěstuje pouze v Maďarsku na vyhaslé sopce Somló. Ta je zároveň nejmenší uznanou vinařskou oblastí v zemi a samotná odrůda získala své jméno podle tvaru hroznů v době zralosti. Vinné turisty potěší zpráva, že Somló leží na severozápadě Maďarska pár kilometrů od Györu, tedy z Česka jen pár hodin cesty.

Somló se zvedá z nudné roviny plné kukuřice do výšky 432 metry, takže tento maďarský velikán je viditelný opravdu zdaleka. Z jeho špice se zubí ruiny středověkého hradu a notnou část kopce zarostl les. Občas sem zabloudí i turisté ze Slovenska, jako Tomáš z Galanty. "Tady jsme se zastavili na víně a zjistili jsme, že je tu i hrad. Tam jsme sem zaskočili."

Tomáš je tu poprvé, ale studentka Agnes sem jezdí pravidelně. Do Somló ji nalákal otec vinař a geograf zároveň, který nemohl vynechat průzkum oblasti proslulé originální odrůdou. Do kopce a vína se zamiloval a svou vášní nakazil i rodinu, které zřejmě chybí potomci mužského pohlaví, říká Agnes. "O tom víně říkají, že když ho pijete, tak se vám narodí synové."

Bez této historky se neobejde žádné koštování a vinaři jsou schopni blahořečit vliv vína až do rána. Na pomoc si berou i vědecké argumenty jako například vliv kyselého prostředí na výběr pohlavních chromozomů. Místní víno má totiž na maďarské poměry výrazně vysoké kyseliny, říká ve svém sklípku József Filáj. "I proto ho kdysi vozili na císařský stůl do Vídně, protože vydrželo bez úhony i dlouhou cestu. Tady se staráme jen o hrozny, o samotné víno v sudech se postará příroda."

Vinná réva roste po celém obvodu kopce hned pod úrovní lesa. Vinařské domky jsou rozházené po stráni jak ztracené korále a József připomíná, že komunisté tady nikdy nevytvořili družstvo. "Byl to příliš náročný terén, a proto tu zůstali soukromníci. Naši odrůdu sice začali pěstovat i u Balatonu, ale pochází odtud a je to poznat na kvalitě. Třeba u nás bývají často nejlepší hrozny na severní straně, protože na jihu je kazí příliš ostré slunce."

V Somló pěstují vinaři pouze bílé odrůdy, červené jsou zakázané přímo zákonem. Jufark však místní vinaři nedokážou příliš proslavit za hranicemi. Nemají totiž dostatek vína na vývoz, horu Somló už nenafouknou. Proto musí lidé za vínem přijet jako třeba Ernest z Bavorska.

"Přistěhoval jsem se před 12 lety, tedy přesněji koupil jsem tady dům a trávím tu tak polovinu roku. Maďarsky sice neumím, ale žena pochází z Maďarska a pár lidí tu mluví německy. Vždycky se nějak domluvíme. Vždyť tu pijeme beraní ocas."

Dneska si už každý může koupit vína z celého světa, co hrdlo ráčí. Znalci proto vyhledávají tajemné odrůdy a cení si především terroir, tedy místo původu. Beraní ocas nebo-li Jufark tento požadavek splňuje dokonale.

autor: lsm
Spustit audio