Výlet za největšími ptáky Evropy

Nejdražší a také největší evropský pták je drop velký (Otis tarda). Nejdražší proto, že na jeho záchranu získal maďarský Národní park Kiskunságy 150 milionů eur a největší díky své hmotnosti. Nejčetnější populaci tohoto přísně chráněného opeřence má Španělsko, na druhém místě je Maďarsko, a to přesto, že tu byl před několika lety téměř na vyhynutí. Ovšem důmyslný program na jeho ochranu a velkorysá podpora z evropských fondů mu zajistily přežití.

Za dropy jsem se vydal asi 100 kilometrů jižně od Budapešti, do rovin Panonské nížiny. Kromě vzácných ptáků tu žije i ornitolog Miklos Loránt. Čeká u pole na smluveném místě a v ruce drží silný teleskopický dalekohled. "Půjdeme na moje oblíbené místo jako vždycky," říká a vyrážíme.

"Je to velmi plachý pták a reaguje na neobvyklé chování. Na mně si už zvykl, že tudy pravidelně chodím i jezdím autem. Kdybych se ale vydal přímo k němu, tak uletí," uvedl ornitolog.

Dropa sledujeme ve vzdálenosti asi 1,5 kilometru. V dalekohledu je vidět pták podobný tetřevovi, avšak podstatně větší. Nakrucuje ocasní pera a občas se zvedne a přeletí. V jednu chvíli mám v hledáčku tři dropy a dvě srnky, všechny schované ve vysoké trávě. Přirozeného nepřítele dropi nemají, snad jenom člověka.

Pytláctví je však kvůli vysokých trestům už minulostí a i farmáři pochopili, že je třeba ptáka chránit. Ovšem také dostávají na hektar půdy v přepočtu až 10 tisíc korun. "Musejí ovšem oznámit hnízda, sekat jen po mém souhlasu a zkrátka dodržovat pravidla hry," říká Miklos Loránt.

Ochrana dropa je ukázkovým příkladem, jak si to umějí maďarští biologové ve spolupráci s úřady zajistit, a to jim čeští ochránci přírody mohou jen závidět. Národní park Kiskunságy dokonce kvůli záchraně opeřence nakoupil od farmářů a pozemkového fondu skoro tisíc hektarů půdy, říká koordinátor projektu Zoltán Vajda.

Panonská nížina

"Dokázali jsme vysvětlit, že drop velký je opravdu vzácný pták, který si ochranu zaslouží. Také jsme se spojili všichni ochránci dohromady a podali jenom jeden projekt, navíc s mezinárodním přesahem," upřesnil.

Lidé z Národního parku si mohli dovolit i takový luxus, že zaplatili přeložení drátů vysokého napětí do země nebo alespoň jejich speciální izolaci, aby se ptáci v letu nezranili. "Hodně peněz z těch 150 miliónů eur ale dáváme na komunikaci s veřejností, aby chápali smysl naší práce. A taky jsme mohli zaměstnat na plný úvazek jednoho člověka jenom na sledování dropů," doplnil Zoltán Vajda.

Tím člověkem je právě Miklos Loránt, se kterým stojíme na poli a zíráme do dalekohledu. Podle něj populace dropa velkého vzrostla v NP Kiskunságy za poslední léta na 600 kusů a i do budoucna to vypadá dobře.

autor: lsm
Spustit audio