Tatry zejí prázdnotou a zlevňují

Vysoké Tatry na Slovensku procházejí bujným rozvojem, ale turistů nepřibývá, spíše naopak. A to nemluvím o současné krizi, protože v nejmenších velehorách ubývají turisté už několik let. Obchodníci ale nízké tržby na krizi svalují a první důsledky se už dostavily. V Tatrách začaly klesat ceny, podle lidí z branže až o 20 procent.

S malými batůžky na zádech a ve volných větrovkách pozvolna kráčejí po Starém Smokovci dvě přítelkyně. Věra a Alexandra jezdí do tatranských lázní společně už celá desetiletí. Je to jejich oblíbené místo, i když celý ten stavební boom jim pěkně leze na nervy.

"Likvidují běžný turistický provoz. Všechno je to pětihvězdičkové a více a potom to tady tak vypadá. Například včera jsme byly na Štrbském plese. Kdysi tam byly stánky s občerstvením, které zmizely," postěžovala si Věra.

Developeři nikdy nezastírali, že chtějí zvednout kvalitu a přinést do hor i luxus. Jejich cílem byla movitá klientela a s tou se také chtěli svézt i ostatní. Jenže boháčů není zase tolik, časy se mění, a tak turisté zažívají i příjemná překvapení.

"Stravování určitě zlevnilo. Museli jít s cenami dolů. Byly jsme v restauraci a už se dalo za tři eura najíst. Za sto korun jsme se nikdy nenajedly," vyzdvihla naopak jeden z kladů Alexandra.

Nejde však jenom o ceny, ale také o ducha a šmrnc proslulého střediska. Protože kdo by jezdil do Tatranské Lomnice, když tu chcípnul pes, říká bez obalu Laco z Popradu. I když je místní, skoro sem přestal s manželkou jezdit.

"Cítíme to trochu jako úpadek. V tomto čase tady byly koncerty, za chvíli festival, večerní filmy a všelijaké folklorní události," vysvětlil Laco. "Když to porovnáme s Polskem, Zakopané, tak tu nějaký ruch chybí. Taková ta atmosféra Tater," doplnila jeho manželka a Laco dodal, že v sedm hodin večer už jen těžko narazíte na ulici na člověka.

Tatranská Lomnica působí navečer jako městečko duchů a atmosféra horského střediska je cítit pouze z turistických prospektů. Ve slovenských novinách se nářky nad úpadkem objevují pravidelně. Šéf sdružení cestovního ruchu Vysoké Tatry Peter Chudý se ale domnívá, že turisty slevy přitáhnou.

"Pro lidi, kteří přicházejí za krásou hor - šlapat do dolin nebo na štíty - a potřebují slušné a čisté ubytování s kompletním servisem, v ceně od devíti eur je možné v Tatrách v turistické sezóně ubytování získat," řekl.

Domorodci si začínají uvědomovat, že spolehnutí je zatím pouze na turisty v solidních botách. Nové golfové hřiště ani tenisové kurty je nezajímají a rovnou míří do hor. Proto třeba chatař Miro Dzuroška má ze 60 % obsazeno až do podzimu a o krizi slyšel jenom z rádia. Ovšem nediví se, že dole je prázdno.

"Tatry jsou velmi malé a mají velkého konkurenta v Alpách, ty jsou na velmi vysoké úrovni. A tyto podmínky musí nabídnout i v Tatrách, protože nepřijdou jenom ti, kteří jdou na kopce, ti se ubytují v zařízeních nižší cenové kategorie. Ale jestli je chtějí přitáhnout, musejí pro tuto klientelu vytvořit celou infrastrukturu," domnívá se chatař.

Možná se někomu zdá tento pohled na Vysoké Tatry poněkud tvrdý, ovšem názory Slováků, kteří tyto hory milují, jsou ještě tvrdší a mnohdy se nedají vůbec opakovat. Celé to působí dojmem, že podnikatelé a samospráva se ještě nerozhodli, co vlastně chtějí z Vysokých Tater udělat.

autor: lsm
Spustit audio