Srbský unikát - muzeum chleba

V Srbsku mají řadu zvláštních svátků. Při jednom z nich - svátku svatého Nikoly - se oslavuje chléb. V nejrůznějších podobách - slaný i sladký - a zvláštní pocta se vzdává i obilí. To vše při svátku svatého Nikoly v soukromém muzeu zasvěceném chlebu.

V Srbsku hodinu cesty od hlavního města mají světový unikát - soukromé Muzeum chleba. Jeho tvůrcem a majitelem je srbský malíř Jeremiah.

"U mnohých národů je chléb symbol dobra, takže se tam říká, je dobrý jako chléb. A nemluvím o tom proto, že jsme na mé oslavě Dne svatého Nikoly, ale proto, že tomu je tak mnohde. Tento svátek se světí v Srbsku na paměť okamžiků, kdy naši předkové přijali křesťanství. Taková tradice je ve světě ojedinělá," uvedl malíř.

Ke každému církevnímu svátku patří v této zemi duchovní, tedy popové. Modlitby a zpěvy popa a dvou mnichů z nedalekého kláštera Fenek daly slavnosti chleba duchovní rozměr. Improvizovaná bohoslužba se uskutečnila v minikapličce, kterou Jeremiah vybudoval a kterou vysvětila jedna z nejvýraznějších osobností srbského pravoslaví - arcibiskup Artemije.

Jeremiah spolu s duchovními odřízl první kousky chleba, kterých bylo připraveno několik druhů - od slaného až k hodně sladkým. Vzal si také zrnka žita. A poté obcházel přibližně stovku přátel a známých shromážděných v jeho domě a rozdával chléb. Kaplička byla - jaksepatří na chrám postavený malířem - vyzdobena ikonami z jeho malířského štětce a něčím navíc - jeho uměleckým rukopisem.

Každá slavnost v Srbsku končí oslavou a zatímco první část je všude hodně podobná, slavení je pak už přizpůsobeno kapse každého hostitele. Na stolech muzea se objevily všechny druhy chleba - opražené rybky, místní specialita - vařené brambory se špenátem, řada dalších pokrmů a slavnostní náladu doplňovalo domácí víno a rakije - kořalka z vína, švestek nebo dýně.

Samotné muzeum chleba vybudoval Jeremiah přímo ve svém domě. Na ploše přibližně 100 krát 15 metrů vystavil nejen vzorky všech známých druhů chleba v Srbsku, ale také stroje, kterými se selo obilí, žalo při žních a také menší mlýnky. Vrcholem a završením všeho je pec, ve které chléb vzniká. Exponáty jsou z celého světa a žací stroj je od nás - z území dnešní České republiky, jen o víc než sto let dříve.

O muzeum je zájem jak v Srbsku, tak ve světě. Jeremiah odmítá všechny nabídky na dotace z domova i ze zahraničí. "Dosud odmítám materiální pomoc, protože každá pomoc s sebou nese i podmínky," vysvětlil. Daleko víc pro něj znamená lidská podpora těch, kteří se v jeho domě shromáždili.

Jeremiah se celý život se živil malířským uměním v různých částech světa, krom jiného i ve Francii. Dnes své peníze vkládá do muzea. Za prostředky vydělané svými obrazy si vytvořil dílo, které věnoval své zemi. Za svého života si vytvořil pomník, kde jsou vystavené i jeho obrazy. Právě díky nim mohl tento malý zázrak vzniknout.

autor: jaj
Spustit audio