Afghánským éterem se opět line hudba

Za vlády Tálibánu bylo v Afghánistánu takřka všechno zakázané: hlasitý smích, zábava a pochopitelně také moderní hudba. Není se tedy čemu divit, že v Afghánistánu nebylo mnoho rozhlasových stanic. Dnes, tedy osm let od pádu Tálibánu, jich je v Afghánistánu už o poznání víc. A vysílají v tak těžkých podmínkách, že je skoro zázrak, že vůbec vysílají.

Několikatisícový Pol-e-Alam je hlavní město provincie Lógar. Metropoli nepřipomíná ani trochu. Domy s plochými střechami jsou většinou postavené ze sušených jílových cihel, městem prochází jediná asfaltová silnice, kterou lemují malé krámky s jídlem a pitím. Přiznám se, že bych tady rozhlasovou stanici vůbec nečekal.

V jedné z mála betonových budov má sídlo Rádio Zinat. Tedy sídlo, jsou to dvě malé místnosti, jedna pro vítání hostů a ta druhá - to už musí být studio. "Je v něm velmi jednoduché zařízení. Máme tady jeden počítač, dva mikrofony a jeden kazeťák. A s tím se tady pokoušíme informovat a bavit lidi," říká šéf rádia Ajmal Kamran. V rádiu jich pracuje deset. Zatím vysílají patnáct hodin denně, ovšem do budoucna by chtěli vysílat o tři hodiny víc.

Nejrozšířenějším médiem je v Afghánistánu právě rozhlas. Elektřina je tu spíše vzácností a televizor s anténou jakbysmet. A co pouští rádio Zinat na svých vlnách do hornaté lógarské provincie? Hlavně hudbu - něco, co bylo za vlády Tálibů naprosto nepředstavitelné. "Afghánci, hlavně ti mladí, milují Písničky na přání. Volají nám, co chtějí zahrát, a my jim to pouštíme," přiblížil šéf rádia.

Tady si říkám, že zrovna v tomto ohledu není mezi Afghánci a Čechy vůbec žádný rozdíl. "Také vysíláme zprávy. Snažíme se o aktuální zpravodajství. Dostáváme je z Kábulu od agentury. A také máme vlastního reportéra, který sleduje, co se děje v provincii," upřesnil Ajmal Kamran.

Oním reportérem je Said Mubaraksha. Můžete hádat, o čem musí reportovat. "Když dojde k nějakému incidentu, když někde něco bouchne, tak k tomu vyjíždím. Snažím se tam dostat, mluvit s lidmi a zjistit co nejvíc," řekl. A v Aghánistánu to v poslední době bouchá často. Podle posledních zpráv NATO vystoupal počet tálibánských útoků na nejvyšší úroveň od roku 2001, kdy tálibánský režim padl. Doufejme, že afghánští reportéři se v budoucnu budou moci věnovat i jiným tématům.

autor: Pavel Polák
Spustit audio