Talentovaný bubeník Igor

Jaké to je mít doma geniální dítě? O tom by vám mohla vyprávět rodina Faleckých z polského Gdaňsku. Jejich šestiletý syn Igor je totiž jedním z nejtalentovanějších bubeníků na světě. Televizní společnosti z celého světa si ho zvou do svých pořadů, vystupoval už na řadě jazzových festivalů, lekce mu udělují světová bubenická esa. Přední výrobci hudebních nástrojů už s ním podepsali exklusivní smlouvy. A jak svou výjimečnost vnímá sám Igor?

Před pár týdny bubnoval šestiletý Igor Falecki v pořadu německé televize ZDF. Poté, co ho respektovaný časopis TOP Drummer už potřetí za sebou zvolil největší nadějí roku. Sedím teď u Faleckých doma, v 3+1 menšího paneláku na okraji Gdaňsku. Bicí sestava malého Igora zabírá půl obýváku. Jeho otec Artur vzpomíná, jak to všechno začalo.

"Všimli jsme si, že Igor už od malinka bubnoval do polštářů, do hraček. Protože jsme oba s manželkou muzikanti, pochopili jsme, že jeho hraní má nějaký smysl, že cítí rytmus, a tak jsme mu ve třech letech koupili první perkuse," vzpomíná otec Artur. Světovou slávu ale Igor získal pomocí portálu Youtube. Krátké video o Igorově výjimečném talentu, které rodiče umístili na internet, se stalo okamžitě hitem.

"Během jediné noci ho vidělo více než tři sta tisíc lidí. Už za týden nás kontaktovala americká televize ABC a její štáb přijel natočit s Igorem rozhovor a krátký film. Ten se pak stal na pár týdnů nejsledovanějším videem ve Spojených státech," chlubí se Artur Falecki. A tak se začalo o Igorově talentu mluvit po celém světě. Do Polska za ním dorazila i televize CNN.

Když se ptám Igora, proč si vybral zrovna bicí, dostávám velmi prostou odpověď. "Líbilo se mi, že bubny jsou tak jednoduchý nástroj. Není vůbec složité se na ně naučit hrát," říká zcela samozřejmě Igor a vzpomíná, jak se k nim dostal.

"Jednou jsem s taťkou viděl jednoho bubeníka, díval jsem se, jak hraje, líbilo se mi to a chtěl jsem si to vyzkoušet. Tak jsem rodiče poprosil, ať mi koupí první bubny. A na Mikuláše před třemi lety jsem je dostal," dodává Falecki junior, který si své světové vystoupení odbyl na mezinárodní výstavě EXPO ve španělské Saragose.

Igor právě teď skončil první rok základní školy pro hudebně nadané děti. Učitelé jeho talent podporují, i starší profesoři z konzervatoře uznávají, že má neobyčejný dar. Igor už koncertuje s muzikanty, kteří mají o čtyřicet let víc než on.

"Hraje sice jako dospělý, ale v okamžiku, kdy opustí podium, je z něj zase ten malý, úplně normální šestiletý kluk. To, že tak dobře hraje, nijak neovlivňuje jeho psychiku dítěte," všímá si Igorova matka.

A jak ona vnímá jeho nadání? "Samozřejmě, že je to zajímavé, ale snažíme se to brát přirozeně. Má prostě takové schopnosti a baví ho to, to je hlavní. Nechceme z toho dělat příliš vědu, říkat mu, že je geniální. Vybral si bubny a jde mu to," říká matka šestiletého Igora.

Rodiče ho do hraní nemusí příliš nutit. Za bicí si sedne, když má prostě chuť. A kdo je Igorovým dvorním učitelem - otec Artur? "Ne, mám Američana, který se jmenuje Dom Famularo, a ten za mnou jezdí ze Spojených států," říká mi Igor.

Famularo je světoznámý učitel hry na bicí, hrával například s B. B. Kingem. Igora považuje za velký talent a snaží se ho zdokonalovat při pravidelných lekcích. Igorovi bude za chvíli sedm let. Teď jsou hlavní náplní jeho života bicí, ale nikdo nedokáže odhadnout, co bude za pár let.

"Pomáháme mu, směřujeme ho k muzice, ale nechceme to dělat na sílu. Pokud se ukáže, že bude dobrým matematikem a nebo vědcem, proč ne. Ale zatím to vypadá na bicí," dívá se do budoucnosti Artur Falecki. A jeho syn mi na závěr říká, jakou nejlepší radu zatím slyšel od světových bubeníků, se kterými se potkal: "Že když budu cvičit, musím z toho mít hlavně radost."

0:00
/
0:00
autor: pev
Spustit audio