Slušně vydražené krávy

Mluví-li se o Brazílii, většinou se nám vybaví karneval nebo spoře oděné dívky na pláži Copacabana. Těm zodpovědnějším vytane na mysli osud mizejících pralesů. Brazílie je proto zemí nedozírných pastvin a mega-stád hovězího dobytka. Kvůli horku ale musejí tamní rančeři pečlivě vybírat chovaná plemena, která labužníkům na celém světě zajišťují přísun těch nejlepších bifteků - vegetariáni prominou. Předtím ale geneticky nejkvalitnější kusy dobytka projdou aukcí.

Ranč asi sto kilometrů od Sao Paula - kolem dokola prázdná krajina, jen občas vysázený eukalyptový les. Velká hala ranče je pro tuto příležitost ozdobená jako palác - křišťálovými lustry se svíčkami, mísy nádherných orchidejí. Bufet je fantastický - šampaňské, zmrzlina, stoly se prohýbají pod lahůdkami.

Hrdinky večera jsou obrovské krávy zebu dovezené z Indie, s hrbem v zátylku, na těle záhyby hebké kůže. Krávy a jejich telata. Všechny sněhobílé, černé čumáky, tvarem podobným kočičím, kolem krku červený obojek, který jim sluší. Klidné a důstojné, přežvykují, bučí, vyprazdňují se, přijímají obdiv i laskání návštěvníků.

Jsme zde na pozvání našeho brazilského kamaráda, právníka. Majitel ranče patří k jeho klientům. Na aukci se dostavila elita Sao Paula. Bohatí, mocní, slavní. Krásné dívky ozdobené diamanty, jehlové podpatky, lehká chůze. Emerson Fitipaldi, dnes je mu 63 let. Jezdil Formuli 1 - vyhrál 14 závodů, stýkal se smrtí. Trochu scvrklý, ale opálený, odpovídá na otázky reportérů, směje se. Všichni jsou tady opálení a všichni se smějí.

Dražba začala. Tabóm!!! - dobrá, přiklepnuto, křičí vyvolávač. Nabízené ceny drmolí. Nestíháme sledovat, co se děje, stejně jako nechápeme, kdo a jak přihazuje - malým posunkem, nepatrným gestem.

Krávy vstupují na pódium jedna po druhé, sebevědomě - jako by si byly vědomy svého významu. Těmto krasavicím nejde o život, jejich přímým potomkům patrně rovněž ne. Nežádá se od nich jejich maso - přední či zadní, nýbrž geny. Budou mít za úkol vytvořit nové kvalitní stádo, které pak ovšem potěší masožravce.

Kolik krav se prodalo? Hlavní hvězda dražby až za 1,5 miliónu amerických dolarů - nebo brazilských reálů? To by v dolarech bylo tak 750 tisíc. Koupila si ji majitelka největšího řetězce místních supermarketů. Mladá, celkem bezvýrazná žena. "To jsou lidé, kteří mají pastviny pomalu větší než Švýcarsko," říká náš kamarád.

Chodíme si pro zmrzlinu, pro kávu, pro koňak. Květy voní, zřízenci vyměnili svíčky na lustrech a na pódiu začíná show - napodobenina indických zpěvů a tance. Indie je právě v Brazílii v módě a kráva zebu je přece odtamtud.

0:00
/
0:00
autor: paj
Spustit audio