Česká Kleopatra nadchla korejské obecenstvo

České muzikály dobývají Jižní Koreu. V současnosti především muzikál Kleopatra, který v Soulu konkuruje i představením Mamma Mia! nebo Pomáda. Už dříve navíc mohli vidět Drákulu, Romea a Julii nebo Hamleta a plánují se i další muzikály včetně Jacka Rozparovače.

Plný divadelní sál korejského Národního muzea napjatě sleduje první okamžiky muzikálu. Ocitáme se v roce 48 př. n. l., kdy vrcholí boj dvou mužů o Řím a schyluje se i ke změně panovníka v Egyptě.

Pompeius byl poražen a César se stává vládcem Říma. Když poté s vojáky vstoupí do egyptské Alexandrie, krásná a mladá Kleopatra toho využije a nechá se v koberci tajně dopravit před Césara, kterého okamžitě zaujme. Láska mocných je na světě, drama ale teprve začíná.

Zhudebněný životní příběh poslední egyptské panovnice se do Koreje dostal díky producentovi Čon Sukovi. "Když jsem byl v roce 2007 v Praze, dostal jsem pozvání na muzikál Kleopatra, který mne oslovil o ohromil. Hudbou, příběhem, ztvárněním. Napadlo mne, že by se korejskému publiku mohl líbit. I v naší literatuře a divadle najdete mnoho oblíbených příběhů o lásce matky k dětem. A také o tom Kleopatra je. Sešel jsem se proto s autory muzikálu a domluvil se na jeho uvedení v Soulu," vysvětluje Čon Suk.

Povídali jsme si v zákulisí, zatímco herci využívali poslední chvilky před představením k procvičování těla i hlasivek. A sama představitelka Kleopatry, mladá a pohledná herečka Čon Su-mi, si ještě našla čas mi zapózovat. To už ale v kostýmu a s vladařskými insigniemi.

"Nejradši mám duet Kleopatry a Césara, kdy společně zpívají milostnou píseň. Je to jedna z mála částí muzikálu, která je romantická a pouze o lásce. Jinak jde o představení plné bojů, násilí, lidské závisti a zrady," prozradila Čon Su-mi, kterou už volali na pódium. A stejně tak i ostatní.

O několik desítek minut později si už její zmiňovaný duet mohu spolu se stovkami diváků poslechnout. "Nejtěžší pro mne bylo hrát Kleopatru od doby, kdy se jako mladá dívka ujímá moci nad Egyptem, až do její smrti, tedy více než dvacet let. To bylo nejnáročnější. Během dvouhodinového představení tak být de facto ještě nedospělou ženou, pak matkou a nakonec umírající vládkyní, která se rozhodne spáchat sebevraždu," svěřila se Čon Su-mi.

Egyptská královna milovala dva mocné muže římské říše, Césara a Antonia. Sama představitelka této role by si prý ale vybrala jen prvního z nich: "Césara, byl to prostě panovník hodný tohoto označení. A také silný a inteligentní muž. Určitě bych mu dala přednost před Markem Antoniem, i když prý byl schopný řečník a uměl krásně mluvit."

Muzikál vrcholí. Po prohrané námořní bitvě s Oktaviánovým vojskem oba milenci prchají do Egypta. Římská vojska je ale pronásledují až do Alexandrie. Opona padá a plný sál nešetří potleskem.

"Bylo to excelentní," vyjadřují své nadšení diváci. "Mám rád klasiku, tanec a v případě muzikálu Kleopatra je úžasná i muzika," dodává mladý muž, který se prý do Národního muzea brzy vrátí. Kromě muzikálu Kleopatra totiž zároveň muzeum pořádá velkou výstavu o starověké říši faraónů.

autor: mir
Spustit audio