Romantický Lesbos a tragický osud Sapfó

Řecký ostrov Lesbos blízko tureckých břehů je třetím největším mezi tisíci, kterými Řecko oplývá. Pyšní se všudypřítomnou zelení, olivovými háji, údajně nejlepším druhem řecké pálenky a tradičním způsobem života ostrovanů.

Lesbos si buď hned zamilujete, nebo ho zavrhnete. Maria Kaknisová, hoteliérka v obci Agios Isidoros, sem následovala manžela z Jižní Afriky. "Milovala jsem to tady od prvního okamžiku. V tom se nikdy nezměním. Mám to tu moc ráda, je to tu krásné, typické a klidné. Přesně to, co jsem chtěla od svého života," vyznala se.

Ostrov patří do seismické oblasti, takže občas se tu zažije zemětřesení. "To mi vůbec nevadí, máme tu jen slabé otřesy. Problémy jsou všude na světě, tohle nic není," uklidňuje Maria Kaknisová.

Na Lesbu přechází oči z kontrastu zeleně stromů s modří oblohy a moře, ale co si mně získalo, byly na první pohled doslova desetitisíce olivovníků, bezpočet olivových hájů. "Máme tady 11 miliónů olivových stromů. Ostrov je druhým největším výrobcem olivového oleje. A máme více oliv, než potřebujeme na olej, takže se tu vyrábějí i mýdla a kosmetika. Olej bylo to první, co tady obyvatelé vyráběli," podělil se se mnou o své znalosti Vangelis Gigkeris z cestovní kanceláře z turisticky nejpřitažlivějšího místa na ostrově - Molyvosu.

Z něj je snad nejlepší výhled na turecké pobřeží. Ovšem na nedaleké Turecko je vidět snad z každého místa na severním a východním břehu.

Na Lesbu jsem byl na dovolené, takže byl čas se zastavit v jedné z nesčetných taverniček rozesetých po celém ostrově. V tomto případě kousek od malé obce Skala Kalloni. Snad všude se tu vyskytují cikády, a proto je můžete zaslechnout i při záznamech rozhovorů.

Toto malé městečko má příjemné pláže u zálivu, který příroda vytvořila netypicky doprostřed ostrova. Právě tady se do rybářských sítí chytají prý nejlepší sardinky, které chutnají báječně a netradičně na grilu. V létě se tady stejně jako po celém ostrově konají slavnosti určené patronům obce. Oslavy spíš připomínají naše poutě a začínají až po sedmé večer kvůli věčnému horku.

Na celém ostrově žije kolem sta tisíc obyvatel tradičním způsobem. "Tady vidíte opravdový řecký způsob života. Lidé chodí do taveren, pojedí něco, vypijí si ouzu se svými přáteli. Občas se může zdát, že problémem je dětský křik, ale to ve skutečnosti žádný problém není, protože život Řeků tady probíhá na ulici," přiblížil Vangelis Gigkeris.

Na Lesbu se kdysi narodila slavná starořecká básnířka Sapfó. Podle mnohých první známá žena, jejíž láska patřila ženám. Jejího otce poslali do exilu na Sicílii, protože chtěl zavést změny v postavení žen, ke kterým ještě ve starém Řecku nenadešla doba. Když se vrátili, založila tu Sapfó školu pro ženy, aby je připravila na život, který je čeká s mužem.

"Dnes je její rodiště Skala Eressos největším poutním místem lesbiček. První týden v září se sem sjíždějí ženy z celého světa na ženský festival," uvedl Vangelis Gigkeris. Překvapilo mě, že Sapfó prý nakonec ukončila svůj život dobrovolně skokem ze skály kvůli nenaplněné lásce k mladému muži.

"Nikdo nemůže s jistotou říci, že Sapfó byla lesbičkou. Možná právě kvůli faktu, že otevřela první ženskou školu na světě, objevil se příběh o její lesbické lásce. Ale nevíme, co se vlastně stalo. Známe jen mýtus," nechal nahlédnout do historie ostrova Vangelis Gigkeris.

Na Lesbu můžete běžně vidět v restauracích a na procházkách nejen rodiny a dvojice z celého světa, ale také zamilované páry žen. Lesbos je krásný pro každého, kdo hledá něco zvláštního a nepotřebuje ke svému životu dokonalost. Lesbos si buď zamilujete, anebo se vám navždycky nebude líbit. S mou ženou Dášou patříme do té první skupiny.

autor: jaj
Spustit audio