Adepty hongkongské police čeká tvrdý výcvik

Je jedním z nejbezpečnějších míst na světě, a tamní policisté se tím rádi chlubí. Bývalá britská kolonie Hong Kong, která od roku 1997 patří Číně. 7,5 miliónu jejích obyvatel se nemusí bát, že by je někdo přepadl nebo oloupil, a to ani v noci, i když stoprocentně nelze zločin vymýtit prakticky nikde. Co stojí za tímto úspěchem?

Dva muži se na rohu ulice před čínským bistrem začali hádat. Zvýšené hlasy brzy vystřídaly výkřiky a nadávky. V tu chvíli se objevila policejní hlídka, která dvojici okamžitě vyzvala ke klidu.

Muži ale rychle zapomněli na vlastní neshody a jejich hněv se obrátil vůči strážcům zákona. A dokonce proti nim neváhali použít ani zbraně. V rukou jednoho z nich se nejprve objevila židle a pak i mačeta. Policisté však stejně rychle zareagovali.

Kromě pepřových sprejů na útočníky namířili i zbraně. První mačetu odhodil, položil se na zem a roztáhl ruce i nohy. Druhý však rozkazu neuposlechl. Naopak, tasil pistoli a byl očividně rozhodnut ji použít.

Krátce nato padly výstřely a muž se skácel. Scéna jak vystřižená z akčního filmu. Vše se ale odehrálo na rušné ulici lemované prodejnami s masem, bankou i úřady. Přesto šlo o výcvikové středisko policejní akademie.

"Komplex je rozdělen na pět základních zón. Každá představuje určitě prostředí v Hong Kongu. Nechybí tedy banky, benzínové stanice, basketbalová hřiště, bary nebo diskotéky. Je tu vše, na co si vzpomenete. V jednotlivých patrech se nachází i byty, standardní i luxusní, dále masážní salony či výtahy," popisuje unikátní výcvikové centrum velitel akademie Bradley Wright.

Jak dodává, zastřešený komplex, jehož vybudování stálo tři milióny dolarů, umožňuje nácvik jakékoli možné situace. Tedy díky existenci silnic s křižovatkami, semafory a dopravními značkami například i ochranu prezidenta Spojených států.

"Naše jednotka na ochranu významných osobností má ty nejlepší podmínky. Nacvičujeme třeba příjezd prezidenta, jak vystupuje z auta a prochází se ulicemi. A kdyby někdo zaútočil, třeba teroristé, kteří by začali střílet, jsme schopni mu zajistit bezpečnost a odvézt ho odtud," chlubí se velitel.

Hongkongská policie si zakládá na své připravenosti. Na celém území slouží 28 tisíc důstojníků, kterým pomáhají i čtyři tisíce dobrovolníků. Všichni prošli Policejní akademií. Jak ale Bradley Wright podotýká, po předání Hong Kongu Číně zůstala jedinou ozbrojenou složkou, která dbá na dodržování zákona a pořádku.

"Do roku 1997 jsme spolupracovali s britskou armádou, britskými jednotkami. Nyní jsme ale závislí pouze na sobě. Čínská armáda rozmístěná v Hong Kongu je vlastně uzavřená na svých základnách a je tu jen kvůli případnému napadení. Jinak není prakticky vidět a policie se stala jakýmsi prvním a zároveň posledním útočištěm pro místní obyvatele," doplnil velitel.

Podle Wrighta je prý nezbytné, aby lidé také policistům stoprocentně důvěřovali. Proto v akademii dávají důraz na morálně-volní vlastnosti, na čestnost a poctivost. Zárukou je i základní plat, který v případě nastupujících policistů začíná v průměru na zhruba 40 tisících korunách. Inspektoři a vyšší důstojníci, kteří musí mít i vysokoškolské vzdělání dosažené na přesně určených a vybraných školách, pak dostávají až 130 tisíc plus odměny.

Důležitá je ale i ochota. A aby byli vždy po ruce. I proto v Hong Kongu potkávám policisty doslova na každém rohu. Přizpůsobovat se musí i novým technologiím, tedy aby nebyli pozadu za zločinnými gangy. Všechny novinky, ať už jde o zbraně, počítačové programy a podobně, musí jednotlivé služebny hlásit akademii. A ta s nimi seznamuje své žáky. Samozřejmostí je pak psychická a fyzická připravenost.

"Inspektory posíláme na čtyři dny do tábora v divočině, kde jezdí na kanoi, lezou po horách, plavou v moři, běhají. Mají minimum jídla a prakticky nespí. Chceme, aby v sobě objevili všechny slabosti, které mají a naučili se s tím vypořádat," vysvětluje velitel Policejní akademie Bradley Wright.

A protože Hong Kong je území, na kterém najdete jak vysoké mrakodrapy, tak i hory, divokou přírodu a desítky ostrovů, policisté musí být na vše připraveni. Třeba i na službu na plážích. Vždy ale nosí uniformu. Určitě se tedy nepokouší splynout s davem po vzoru filmových četníků ze St.Tropez. Výcvikové středisko Policejní akademie však pamatuje i na dopravní prostředky a pochopitelně i metro, které se nachází v podzemí komplexu.

"V takovémto případě musíte být flexibilní, protože zasahujete v prostředí, kde se pohybuje spousta lidí a navíc jde omezený, uzavřený prostor. Samozřejmě nejdůležitější je myslet na bezpečnost cestujících. Pokud tedy je nutné zasáhnout v metru, snažíme se, aby vlak zastavil ve stanici. Jen ve výjimečných případech vše řešíme za jízdy," vysvětluje šéf výcvikového centra Andrew Grenra.

To už se však zase dostáváme na denní světlo, kde právě pochodují mladí strážníci s rouškami na ústech. Prasečí chřipka totiž nerozlišuje, kdo je zločincem a kdo naopak zákon chrání. Následuje několik povelů a mladí muži i ženy v světle zelených uniformách, kteří před sebou mají až 36 týdnů výcviku, se způsobně a se slovy "Good bye, sir" nahlas loučí.

autor: mir
Spustit audio