Patrioti se snaží rozšířit počet italských ministátů

V rámci Itálie funguje několik malých, ale vlivných států. Jsou to Vatikán a San Marino, známý daňový ráj. Avšak nejsou jediné. O nezávislost na Itálii usilují také tři prozatím neuznané mikrostáty: vévodství Seborga, království Tavolara a republika Malu Entu. Zejména Seborga a Malu Entu to myslí vážně.

Dovedete si představit překvapení policistů OSN na hranicích mezi Kosovem a Albánií, když na přechod přijel automobil se státní poznávací značkou Vévodství Seborga? Případ sice dosvědčuje, že inteligence pašeráků kradených automobilů má své meze, ale Vévodství Seborga existuje už tisíc let, i když ho nikdo neuznává.

Poznávací značkou vévodství Seborga se honosí jen pár vyvolených: číslo 001 má automobil vévody Seborgy Giorgia I., vlastním jménem Giorgia Carboneho, svobodného pěstitele mimosy, kterého si poddaní zvolili za vévodu před 30 lety. Značku 003 má automobil velvyslance jediného státu, který vévodství uznal, velvyslance Burkiny Faso.

mapa
Zvětšit mapu - Seborga >>>

Vévodství Seborga existuje už tisíc let, většinou jako panství řádu benediktýnů. Bylo vždycky tak malé, že se na něj zapomínalo při každé změně politické situace i při sjednocování Itálie. Nikdo je nebral na vědomí a podle vévody se Seborga nikdy nestala součástí Itálie, ani po sjednocení.

Rozkládá se na pěti kilometrech čtverečních ve vnitrozemí u Bordighery v severoitalském kraji Ligurie. Místní lidé snili o tom, že se Seborga jednou stane daňovým rájem podobně jako nedaleké Monte Carlo, ale nevyšlo jim to. Nicméně Seborga má svou vládu, známky, vlajku i hymnu.

Tím nejmenším královstvím na světě je italský ostrov Tavolara. Leží u severního pobřeží Sardinie. Jeho rozloha je necelých šest kilometrů čtverečních. V roce 1807 jistý Giuseppe Bertoleoni přistál na neobydleném ostrově i s rodinou. Byl prvním obyvatelem Tavolary. Do té doby ostrov obývaly pouze divoké kozy se zlatými zuby a také tuleni.

mapa
Zvětšit mapu - Tavolara >>>

V roce 1839 se u ostrova zastavila královská jachta italského krále Karla Alberta, který shledal pobyt na ostrově tak příjemným, že jmenoval Giuseppova syna Paola králem Tavolary. Vše velmi oficiálně. I anglická královna Viktorie byla informována.

Dnes se potomci králů Tavolary věnují podnikání v turistickém ruchu a pečují o chráněnou oblast. Na královském titulu si prý nezakládají. Karel Albert se bavil rybařením a lovem koroptví, ale prý si také odvezl do Turína dva páry oněch zvláštních koz se zuby, které se leskly jako zlato.

Na západní straně Sardinie je malý ostrov Mal di Ventre. Je majetkem jistého Angličana, který ho zakoupil, protože doufal, že tam bude moci postavit turistickou vesničku. To mu nebylo povoleno a dnes by se ostrova rád zbavil. Jenomže neobydlený ostrov upoutal pozornost Salvatora Meloniho, zvaného Doddore, dopravce v důchodu a bojovníka za nezávislost Sardinie. Bojovníka tak vášnivého, že si za to v 70. letech odseděl několik let ve vězení.

Pak prý rodině slíbil, že se politikou a nezávislostí Sardinie nebude do důchodu zabývat. Pan Meloni se tak dožil šťastně 65 let a odešel do důchodu. Den nato obsadil ostrov, který překřtil na Malu Entu - v sardinském nářečí to znamená zlý vítr. Vítr tu fouká neustále. Je tak silný, že musíte křičet, abyste se domluvili.

mapa
Zvětšit mapu - Mal di Ventre >>>

Doddore spolu s několika dalšími indipendentisty pečuje o ostrov a dohlíží na místní přírodní rezervaci. Společně bojují za nezávislost státu Malu Entu. Občas je policie vystěhuje, neboť ostrov je soukromý majetek a navíc chráněná rezervace. Salvatore Meloni však ve svém boji pokračuje a letos oslavil první výročí vyhlášení nezávislosti Republiky Malu Entu. Při té příležitosti adresoval Organizaci spojených národů žádost o uznání nového státu - o celkové rozloze osm kilometrů čtverečních.

Doddore, samozvaný prezident republiky Malu Entu, vysvětluje: "Tady se nejedná o okupaci, tady se jedná o vydržené právo, to je něco jiného. My jsme tady od roku 1974. Na našem ostrově jsme nikdy nestáhli naši vlajku. Několikrát nám ji zabavili, ale my jsme ji vždycky znovu vztyčili. Staráme se o ostrov, pečujeme o zdejší přírodu. Chceme prosadit naše vydržené právo, platí už tisíciletí."

Kdybyste se chystali na Malu Entu, vězte, že si budete muset vyměnit peníze - jedno euro za jedna shardanu. Tedy jestli zase Doddora a jeho stoupence nevystěhují na pevninu.

autor: vlu
Spustit audio