Bratislavský vinař odolává tlaku velkoměsta

Miro Fekete z bratislavské čtvrti Rača sklízel hrozny vinné révy. Jestli tohoto vinaře neznáte, zůstaňte klidní. Obdělává jenom pár řádků, necelých deset arů, a víno si dělá pouze pro sebe a rodinu. Své pole má hned nad městem v místech, kde moderní domy bují jako plevel a kde vinohrady postupně ubývají. Miro Fekete ale patří mezi mohykány, kteří půdu po předcích prodat nechtějí, a tak se tváří, že moderní výstavba neexistuje.

"Je to krásná práce, vrchol roku," říká s ulepenýma rukama vinař, který těch pár řádků sklidil s rodinou a přáteli za několik hodin. Jeho vinohrad leží hned za posledními domy a do sklepa to má z pole pár set metrů. Pytle s hrozny navozil nadvakrát otřískanou stodvacítkou a chlapi se hned pouští do mletí a lisování.

Pak přichází okamžik pravdy, kdy bere do ruky hustoměr a měří cukernatost. Miro se nadýchne a vítězoslavně řekne: "Dvacet". Jeho syn Juraj vidí o trochu méně, ale po malé výměně názorů je výsledek jasný - cukernatost je dvacet.

Deset arů vinohradu je tak akorát pro zábavu, ovšem práce je dost na celý rok. Vinobraní, nebo jak se tady říká "oberačka", to už je jenom třešnička na dortu. I proto syn Miloš pomáhá jenom z povinnosti. "Je škoda, že vinohrady ustupují stavbám. Některé pozemky se prodávají i 300 eur za jeden metr," posteskl si.

Tlak investorů je neúprosný a do karet jim hraje i nový zákon, který umožňuje jednodušeji přeměnit půdu na stavební pozemky. I když i vinaři mají trumfy. "Každý pás vinohradu patří jinému majiteli, takže je těžké to vypořádat," říká Miloš a otec skepticky dodává: "Chodí tu takoví páni ve fešáckých oblecích. Už byli i za švagrem. Ono to jednou padne."

Na takové starosti je ale lepší nemyslet. A když chlapi naplní lis, už je ženské tahají k jídlu. Stůl je plný jak na oslavě, což ale při vinobraní musí být, říká Marta Feketová. "Oldomáš (hostina) musí být. Je to vyvrcholení roku a každá hospodyně se musí předvést," tvrdí.

Bez hostiny se vinobraní neobejde a při pohledu na svahy Malých Karpat je zřejmé, že ještě pár let bude co slavit. Záleží na tom, zda-li vinaři nebo spíš jejich potomci nepodlehnou blyštivým svodům velkoměsta.

autor: lsm
Spustit audio