Darwinovo centrum představuje svět rostlin a hmyzu

V pondělí bylo v přírodovědném muzeu v Londýně otevřeno nové Darwinovo centrum vybudované nákladem 78 milionů liber. Návštěvníci si mohou zdarma prohlédnout nesmírně cenné sbírky ze světa hmyzu a rostlin a zároveň pohovořit s pracovníky muzea, kteří jsou ochotni odpovědět na jakékoli všetečné dotazy.

Hudba kytaristy v podchodu metra vítá návštěvníky nového Darwinova centra přírodovědeckého muzea. Centrum představuje největší rozšíření tohoto mimořádně oblíbeného muzea od jeho přesídlení na Cromnwellovu třídu v jihozápadním Londýně koncem 19. století. Autorem projektu je dánský atelier C. F. Moller Architects.

Najdete zde ukázky skvostné muzejní sbírky, která čítá přes dvacet milionů vzorků rostlin, hmyzu i obřích kukel vejčitého tvaru, na sedmi patrech. Celé muzeum pojme 2,5 tisíce návštěvníků. Všude jsou ochotní pracovníci muzea, kteří vysvětlí kterýkoli exponát.

Velikánem mezi britskými přírodovědci současnosti je 83letý sir David Attenborough, který nové Darwinovo centrum otevíral společně s následníkem trůnu princem Williamem. Součástí expozice je krátký film o siru Attenboroughovi. Jeho zasvěcená vystoupení v přírodovědeckých pořadech začala televize BBC vysílat v padesátých letech minulého století.

Film začíná záběrem, v němž David Attenborough představil největší květinu světa. Pokračuje záběry, ve kterých se ukázal na nejchladnějším místě na světě, ale také na jednom z nejvíc horkých a poté i na nejdeštivějším. Najednou bylo promítání filmu zčistajasna přerušeno a z reproduktorů se ozval výstražný hlas, který vyzval návštěvníky, aby kino okamžitě vyklidili a shromáždili se na jedno místě.

Evakuace proběhla v klidu, žádný zmatek. Britové jsou skvělí organizátoři a projevilo se to i při vyklizení Darwinova centra. Nikdo nevěděl, co se stalo. Podle názoru jednoho zřízence se jednalo o cvičný poplach.

Mezi evakuovanými návštěvníky byla atraktivní dívka Pippa. Jaké dojmy si z Darwinova centra odnášela?

"Myslím, že to bylo opravdu dobré. Taková interakce mezi výzkumníky a veřejností se nevidí. Dosud nikdy jsem nebyla v muzeu, kde by řádně vysvětlili celý proces výzkumu. Bylo to pro mě velice zajímavé," popisuje své dojmy. "Taxonomie byla skvěle vysvětlena. Muzeum se mi moc líbí a chtěla bych v něm jednou pracovat. Jsem ráda, že celá expozice udržuje tradiční kořeny počínaje velkými dinosaury, je to dobrý mix pro mladou generaci," dodala londýnská studentka Pippa.

Přiznala se, že vystudovala zoologii a psychologii a v říjnu zahajuje postgraduální studium na imperiální koleji v Londýně. Nové Darwinovo centrum bylo vybudováno nákladem 78 milionů liber. Jde podle Pippy o dobře vynaložené peníze?

"Kdyby to bylo jen na výstavu, tak by to bylo příliš drahé, ale jelikož je zde také středisko výzkumu, myslím, že se to do budoucna vyplatí," domnívá se Pippa.

"Vzdělání by se mělo vyhledávat samo pro sebe a bádání je možné posuzovat z hlediska budoucnosti, protože je jeho současná hodnota neznámá. Myslím, že dlouhodobě se investice určitě vyplatí," dodala Pippa s úsměvem. Přál bych jí, aby se její touha v novém muzeu pracovat naplnila.

autor: mkc
Spustit audio