Papež vynesl malé bavorské městečko ze zapomnění

Ve starších turistických průvodcích není o Marktlu am Inn ani zmínka. Je to prý sice malebné místo, ale takových jsou v Bavorsku desítky. K návštěvě nebyl důvod. 19. dubna 2005 se Marktl objevil ve zpravodajství všech celosvětových televizních stanic. Právě tady se totiž narodil papež Benedikt XVI.

V dopoledním slunci se Marktl ospale probouzí k životu. V kavárně na náměstí zatím popíjí kávu jen pár lidí, místní si dávají bavorskou specialitu - bílou klobásu - a přestože je poměrně brzy, k tomu také pivo. Prodavačka v pekárně naproti vynáší na pult teplé pecny ozdobené křížem.

Člověk má na výběr - papežova čokoláda, vafle, pivo s papežskou etiketou, různé papežské zákusky. "Turisté přicházejí stále častěji. Dřív o nás nikdo neslyšel a teď nás znají všichni," pochvaluje si mladá dívka.

Mnozí Němci se po volbě Josefa Ratzingera drželi poněkud zpátky. O Marktlu to však neplatilo. "Byla zima, pršelo, byli jsme v kostele a modlili se. Byly tu desítky televizních štábů. Všichni tady na tom malém náměstí," vzpomíná Hannelore Sperling a doplnila: "Podobný mumraj byl pro nás neobvyklý, překvapující, ale moc jsme se radovali."

Život v Marktlu se změnil. Do té doby sem noha turisty nevkročila, teď sem zavítá až 40 tisíc cizinců ročně. "Z Japonska, Ruska, Francie, z mnoha zemí," listujeme pamětní knihou spolu s 80letou Anni Hauer, která v místním moderním kostele tráví každý den.

Samozřejmě, že nejvíce návštěvníků je z Německa a také z Polska. "Vloni tu byl papežův bratr Georg, který byl kapelníkem v Řezně. Už špatně vidí," říká čiperná stařenka. "Tak malé místo rodištěm tak velkého muže," zasní se a téměř třesoucím hlasem zavzpomíná na největší životní zážitek: "Tehdy ještě kardinál Ratzinger mi zařídil soukromou audienci u předchozího papeže. To bylo krásné."

Zatímco kostel má novou tvář, rodný dům Josefa Ratzingra, dnes už Benedikta XVI., se naopak od roku 2006 snaží uvést do co nejpůvodnějšího stavu.

"Když byl kardinál zvolen, hodně lidí chtělo dům koupit, ale nakonec byla založena nadace, kde se snažíme zmapovat nejen životní zastávky papeže, ale také nabídnout místo k rozjímání," vysvětluje mi průvodkyně rodným domem paní Hannelore.

Míříme do prvního patra, ložnice papežových rodičů. "A zde se brzy ráno 16. dubna 1927 ve 4.15 malý Josef Ratzinger narodil," ukázala průvodkyně. Stěny zdobí papežovy výroky jako: zde mi rodiče dali život, zde je místo, kde jsem udělal první kroky...

Papežův rodný dům je rozlehlým stavením na náměstí. Rodina Josefa Ratzingera ovšem zdaleka neobývala všechny místnosti. Tehdy byla v domě mýtnice, v horním patře policejní úřadovna, soukromý byt Ratzingerových. V jedné místnosti působil místní zubař.

Jak zjistila paní Hannelore, zubař byl první osobou, která měla auto. Lékařovo vozidlo je také jednou z mála vzpomínek, kterou má papež spojenou se svým rodištěm. Údajně přísný Ratzingerův otec byl policista. Během jeho 35 služebních let se rodina čtrnáctkrát stěhovala. Marktl opustil malý Josef jako dvouletý.

"V roce 1927, v době narození Josefa Ratzingera, byl Marktl malou vesničkou, měl 3800 obyvatel. No, malou zůstal dodnes, jen sem dnes přijíždí hodně návštěvníků," říká mi paní Hannelore. Když se tak koukáme z okna tehdejší policejní služebny na náměstí, mám dojem, že to nebude s tím náporem turistů tak žhavé. Před kostelem parkují tři auta a na zahrádce před kavárnou stále posedává jen pár místních.

mapa
Zvětšit mapu: Rodiště papeže Benedikta XVI.
autor: kls
Spustit audio