Oslava Konfuciových narozenin

Každoroční oslavy narození čínského filozofa a učitele Konfucia patří na Taiwanu mezi největší a nejvýznamnější svátky. Základní mravní a etická Konfuciova pravidla sají Taiwanci doslova s mateřským mlékem. Na jeho filozofii mezilidských vztahů stojí celá taiwanská společnost. Přísná pravidla vazeb uznávají i ti, kteří nejsou jeho filozofii nakloněni.

Bubny a zpěvy vítají k rannímu obřadu v nejslavnějším chrámu v taipejské části Juan-šan, hlavním městě Taiwanu. Nákladný obřad začal v šest hodin a trvá více než dvě hodiny. Pomalým krokem nastoupili před chrám kněží v čínských róbách za zvuků tradičních hudebních nástrojů.

Poté učedníci zapálili vonné tyčinky a připravili obětiny. V minulosti byla součástí obřadu i oběť tří zvířat - vola, kozy a vepře. Kůže z obětin pak zajistila majiteli moudrost v jakékoli situaci. Dnes už však zvířata neuvidíte. Obětiny nahrazují v moderní době vonné tyčinky a ovoce.

Po uvítacím gongu otevřeli kněží bránu, aby Konfuciův duch mohl vstoupit do chrámu. Následuje starodávný tanec založený na čísle šest. Na prostranství se proto objevilo 36 tančících školáků opakujících 16 synchronizovaných pohybů ke všem světovým stranám. Pohyby doprovázelo mávání pavími pery, které mají představovat moudrost a vzdělání.

Obřad se skládá z 37 částí, po hodině stání v davu začali být všichni unavení. Mezi lidmi byl i český student čínštiny Vašek Rojko, který hodnotí obřad jako vydařený ve srovnání s podobnými, které viděl v korejském hlavním městě. "Je to tu mnohem lepší než v Soulu," potvrzuje.

Obřad proběhl v hlavní části chrámu i před ním. Nad vchodem visí prapor s Konfuciovým heslem Vzdělání nezná třídních rozdílů.

Nakonec učedníci zavřou bránu, která se znovu otevře až 27. září 2010.

autor: kpr
Spustit audio