Vinařství za miliardu

Miliardáři na Slovensku začali investovat do vinic a do vinařství vůbec. Na svazích Malých Karpat 30 kilometrů severně od Bratislavy vyrostl supermoderní vinařský závod, který nemá ve střední Evropě obdobu. Zdálky vypadá nízká, minimalisticky řešená budova spíše jako technologický park a úzkostlivě čisté podzemní útroby připomínají spíše laboratoře. Součástí komplexu je prvotřídní restaurace a překvapivě velká galerie, kde ještě před pár týdny visely originály od Andyho Warhola. Výstavy se tu však střídají několikrát do roka, aby se náhodou zákazníci nenudili. Vstupte do vinařství In Vino.

První dojem je ohromující, vlastně si ani nejsem jistý, zda-li můžu obrovským územím chodit pěšky. Jistě mě odněkud pozorují kamery. Pocit osamělosti umocňuje až sterilní čistota rozlehlých pozemků, samotná budova uprostřed zabírá jen nepatrnou část. Nepoznávám hlavní vchod a kolem galerie vcházím rovnou do kuchyně.

Kuchyně je totiž přímo v restauraci, aby hosté kuchaře viděli. Hosté tady ovšem vidí skoro všechno. Prostory oddělují záměrně pouze skleněné stěny, říká šéf společnosti Milan Lančařič. "Každý může projít koridory a vidět barikové sudy, tankovou halu, degustační místnosti, archívy, lidi při práci. To nenabízí žádné jiné vinařství ve středoevropském regionu," chlubí se.

Čistota a úsporný design obohacený o nenápadné detaily fascinuje. Kupříkladu okna, kterými nedopadne paprsek přímého slunce nebo barvy podlahy podle druhu vína. Za stěnou v laboratoři stojí chlapík v džínách a košili - hlavní technolog Nigel Davies, kterého si společnost dovezla z Nového Zélandu.

"Hlavní investor přijel k nám, pár měsíců tam žil a domluvili jsme se. Ale není to tak, že nějaký 'Kiwi' je lepší vinař než místní lidé. Skvělé víno děláme moderní technologií a hlavně máme dobrý marketing," řekl technolog.

Za vesničkou Modra v Malých Karpat stojí jeden metr čtvereční pozemků kolem dvou tisíc českých korun. Vinařství obklopuje 20 hektarů, a to jsou jen pěstěné trávníky. Vinohrady leží vůkol. Půdu technici vzorkovali systémem GPS, podle toho přidali živiny a sazenice sázeli pomocí laserové naváděče, říká s lehkým úsměvem na tváři Milan Lančařič. "Možná to zní neskromně, ale jsme nejlepší. Navíc tu je spojení vynikajícího vína, gastronomie a umění."

Firma přeplatila nejlepší sklepmistry z okolí a chce na víně vydělávat. Kuchyni má na starost Jaroslav Žídek z Prahy vyhodnocený nezávislým časopisem TREND dvakrát za sebou jako nejlepší kuchař na Slovensku.

"Náš slogan zní: Obyčejné věci neobyčejně dobře. To znamená, že chceme dělat tradiční domácí kuchyň, jak jsme zvyklí od našich maminek. Nepoužíváme žádné polotovary. Vše si děláme tady - od chleba až po poslední věc. Jediný stroj, který máme, je mlýnek na maso," prozradil Jaroslav Žídek.

O nákladech nikdo z firmy nemluví. Experti je odhadují na tři čtvrtě miliardy korun. Majitelem je pravděpodobně Igor Ledecký, který měl kdysi na starost investice českého miliardáře Petra Kellnera v Rusku. Bohatství vydělané v energetice teď majitel proměňuje ve víno. Prý z čisté lásky k tomuto nápoji.

0:00
/
0:00
autor: lsm
Spustit audio