Krajané v Chorvatsku se chystají sblížit s pravlastí

Chorvatští Češi mají město, které je unikátní v celé jihovýchodní Evropě. V Daruvaru na východě Chorvatska žije přes 13 tisíc Čechů a devět tisíc Chorvatů. Starostou města se stal po dlouhých letech Čech Dalibor Rohlík, který chce české město vymanit z představ o pouhém skanzenu a kolébce staročeského folklóru.

Dalibor Rohlík je muž v nejlepších letech, kterého volili i Chorvaté. V Daruvaru jich žije kolem devíti tisíc a bydlí tam i řada Srbů. "Tentokrát byly direktní volby. Vybrali si člověka a já věřím, že je nezklamu," uvedl nový daruvarský starosta.

Daruvar má velké kouzlo, protože v něm najdete pocit, který se u nás už někdy vytratil - dědictví předcházejících generací. Tady si je pěstují, a tak se tady najdou zvyky, ale také pochutiny našich prababiček a pradědečků. "Klobásy, které se sem tradičně přinesly. Ještě stále děláme buchtovky, jelita, masové speciality. Děláme třeba maso se zelím a tak dál," pochlubil se.

Dalibor Rohlík mě nadchnul, a to jsem ho znal jen chvilku. Dozvěděl jsem se o něm od přátel. "Jako starosta musím mít ve své paměti všechny obyvatele toho města. 13,5 tisíce obyvatel. Hodně Čechů je ovšem i kolem a všichni jsou potěšeni, že má Daruvar českého starostu," přiblížil.

Nezapomíná na Chorvaty a další obyvatele města. Naopak chce jedinečnost tohoto města využít pro všechny "Teď je nám všem těžko. Je málo pracovních míst, proto jsem ve volbách navrhoval větší provázání s Českou republikou jako pradomovinou, ale nejen na folklóru, i hospodářsky," vysvětlil Dalibor Rohlík.

Snaží se také najít u nás partnerské městečko. Daruvarští by si chtěli vybrat nebo mít na stole alespoň návrh na takovou obec do konce roku. "Naším přáním je najít takové město na jižní Moravě, protože většina krajanů kolem Daruvaru je z Moravy. Věřím, že bychom si rozuměli," tvrdí.

Starosta Rohlík má také představu, kde by se dalo spolupracovat s Českou republikou nejvíc: "V Daruvaru s potížemi funguje pivovar, kde se vaří Staročeské pivo. Je to nejstarší pivo v Chorvatsku. Pivovar byl založen v roce 1840 a pivo bylo známé v celém Chorvatsku. Těšilo by mě, kdybychom dluhy srazili na nulu. V takovém případě by o pivovar mohl být zájem v České republice, odkud by dodali technologii a český slad, který má svou kvalitu. Chtěli bychom tu znovu vařit kvalitní české nebo vlastně staročeský pivo," netajil se se svými plány Dalibor Rohlík.

Plány má ovšem i v oblasti lázeňství. V okolí města jsou léčivé prameny. Chtěl by proto zmodernizovat existující lázně a zvýšit jejich kapacitu, aby za nimi jezdili lidé ze širšího okolí, a také vybudovat více ubytovacích zařízení.

Posledním artiklem, který chce starosta nabídnout, je víno. "Máme výborné víno. Naše daruvarská graševina se někdy jmenovala jenom ryzlink. Daruvarský ryzlink. Pěstujeme i výborné chardonnay a sauvignon. Naše kapacita je kolem miliónu litrů vína," upřesnil.

Spousta místních Chorvatů se tu naučila česky. To město má prostě zvláštní energii a zvláštního starostu.

mapa
Zvětšit mapu: Daruvar
autor: jaj
Spustit audio