Svatý Pavel upadl ve svém rodišti v zapomnění

Obyvatelé Tarsu jsou zanícenými filozofy. Jsou natolik vzdělaní, že jejich město zastínilo i Atény, Alexandrii a další města, napsal kdysi antický filozof Strabón. Řečník a filozof Cassius Dio jen o pár desítek let později v druhé polovině 1. století už píše o úpadku mravů. Dnes je někdejší významné kilikijské město Tarsus dvousettisícovým tureckým městem. Dochovalo se něco z někdejší slávy? Co vědí Turci o svém rodákovi svatém Pavlovi?

Stojím na místě, po němž kráčely nohy jak Kleopatry a Marka Antonia, tak svatého Pavla. Toto místo bylo objeveno nedávno, čirou náhodou.

"V roce 1993 se tu mělo začít stavět obchodní středisko s garážemi. Při hloubení základů narazili stavbaři na horní část staveb z římského období," popsal mi překvapivý nález Nadir Durgun z turistického centra v Tarsu. Pro obchodní dům se našlo jiné místo, naopak zde začal archeologický výzkum.

Stojíme s panem Durgunem u sedm metrů široké silnice z černých kvádrů. "Dlažba je tvrdá, takže kameny musely být přivezeny na lodích ze vzdálenosti nejméně 300 kilometrů, protože tady se nikde čedič netěží," přiblížil.

Antická ulice protíná základy někdejšího tržiště. Byla součástí údajně nejkrásnější kolonády z dob císaře Hadriána. Dodnes se tu dochovaly římské fresky a mozaiky. "Je překvapivé, že tehdejší kanalizační systém bychom klidně mohli využívat i dnes," popsal Nadir Durgun.

V antických dobách byl Tarsus významným obchodním i duchovním centrem. Laguna ho spojovala s mořem. To je dnes kvůli častým zemětřesením a naplaveninám od Tarsu pár kilometrů vzdáleno. "Traduje se, že tady někde přišla po souši královna Kleopatra na první schůzku s Markem Antoniem," řekl mi pan Durgun uprostřed antických ruin. A jak napsali doboví historici, udělala z něj šaška prostitutky. Jaké bylo pozadí první milostné schůzky egyptské královny s římským vojevůdcem, se můžeme jen dohadovat. Za to, že Tarsus neupadl v zapomnění, ovšem vděčí jinému muži.

"Naše znalosti o životě Pavla z Tarsu máme především díky jeho listům. Narodil se pravděpodobně v 8. roce našeho letopočtu do židovské rodiny jako Saul. Byl pojmenovaný po prvním židovském králi. Byl římským občanem, ale měl židovskou výchovu. Studoval u slavného rabína Gamaliela. Při jedné z cest do Damašku, kam jel zatknout křesťany, byl cestou oslepen světlem z nebe a uslyšel hlas, který se ho zeptal: 'Proč mě pronásleduješ?'" vypráví mi pan Durgun o zlomovém okamžiku nejen v životě Pavla, ale i v dějinách křesťanství.

Pavel z Tarsu se stal misionářem a je autorem sedmi listů z Nového zákona. Jeho zásluhou se začalo křesťanství šířit mezi široké vrstvy a je považován za apoštola. I jeho potkal podobný osud, za svou víru byl popraven. Vloni, v roce 2000. výročí Pavlova narození, si v Tarsu místního rodáka připomněli a papež vyslal své posly. Mají ale obyvatelé o jeho životě a učení vůbec nějaké ponětí?

"Ne, myslím, že ne. Maximálně vědí, že tu je studně svatého Pavla a jeho kostel," soudí průvodce Nadir Durgun. Potvrzuje mi to i hlídač právě u Pavlovy studnice. O apoštolově životě nic netuší. Jen mi stále opakuje, že to není normální studna. Ale jak konkrétně je spojená s Pavlem, netuší. Jen opakuje, že ji Pavel užíval. A pokud ne, tak to tak být určitě mohlo.

Křesťané především ze Španělska, Itálie a dalších zemí ovšem rádi věří, že je voda výjimečná, a za pár drobných si nabírají kalíšek. Je to malá útěcha po úporném hledání významného místa a poté, co zjistíte, že Pavla připomíná jen díra do země zaplněná vodou a přikrytá kovovým víkem. Prý tu kdysi stával rodný domek. Ale kdo ví.

Kdyby svatý Pavel viděl Tarsus dnes, asi by byl značně překvapen. Město připomíná jednu velkou betonovou džungli. Lidé se chodí modlit pětkrát denně, k modlitbám je však nevyzývá křesťanský duchovní, ale hlas muezzina.

mapa
Zvětšit mapu: Poloha Tarsu u tureckého pobřeží
autor: kls
Spustit audio