Blízkovýchodní konflikt odnáší mořský ekosystém

V blízkovýchodním konfliktu se často mluví o utrpení lidí, extremistech a nepřekonatelných politických sporech. Někdy má ale napětí mezi Izraelem a Palestinci i překvapivé souvislosti. Vydali jsme za palestinskými rybáři do Gazy. A zjistili jsme, že jde také o ekologii.

"Přivezli jsme asi 20 kilo ryb. Byli jsme na moři ve dvou. Vyrazili jsme včera ve čtyři odpoledne a teď jsme se vrátili. Víc toho vylovit nedokážeme, ale pořád lepší než nic. Když odečteme náklady na benzín, tak máme oba dohromady zisk asi 200 až 300 šekelů," uvedl rybář Jásot. Za 15 hodin práce si tedy vydělají asi 600 korun na jednoho.

Jásot, který mi v přístavu v Gaze vykládá o svém úlovku, teď půjde ryby roztřídit a za půl hodiny už budou vystavené na tržišti.

Má to ale háček - palestinští rybáři chytají stále menší a mladší ryby. Používají zakázané sítě s malými otvory, které plení hejna v pobřežních vodách. Připouští to i šéf zdejší rybářské komunity Umar Salím: "Nakoupili jsme takové sítě z Egypta, to je pravda. Jsou zakázané, ale co máme dělat? Mám sedmičlennou rodinu, musíme nějak přežít. Pokoušíme se však vyhýbat rybám pod tři centimetry. A snažíme se také chránit jikry a potěr."

Na hrozící vyhubení ryb v okolí pásma Gazy už upozorňují mezinárodní odborné spolky. Zároveň ovšem připouštějí, že jde v tuto chvíli o neřešitelný problém. V pozadí je totiž vysoká politika. Konkrétně omezení, která pro palestinské rybáře vytýčil Izrael. Podle 15 let staré mírové dohody směli Palestinci lovit až 20 mil od pobřeží. Pak ale přišlo protiizraelské povstání a nakonec Gazu před dvěma lety ovládlo hnutí Hamás. Izrael proto omezil povolené pásmo na pouhou osminu a dramaticky se zmenšily i úlovky tří tisíc rybářů v Gaze.

"Teď je doba lovu určitých ryb, které jsou ve větší hloubce. Ty je potřeba lovit nějakých šest sedm námořních mil od břehu. Izraelci nás však pouštějí pouze dvě a půl míle od pobřeží. Kdo jede lovit dál, toho zahánějí střelbou. Pět mých známých už takto zabili. Většinou bývají izraelští vojáci slušní, střílejí pouze do vody. Jindy ovšem útočí na čluny, naše lidi zatýkají a odvážejí je do izraelského přístavu. Zabavují také naše lodě a náčiní a vracejí to pak třeba až po roce," vysvětluje 52letý Umar Salím.

Zahánění rybářů střelbou na vlastní oči viděla řada západních novinářů z renomovaných redakcí. Já ji tu po ránu ze břehu pouze slyšel. Izrael uvádí, že blokováním rybářů se snaží zabránit pašování zbraní, o kterém v uplynulých letech občas armáda vydávala tiskové zprávy. S dotazem, kolik takových případů námořnictvo zjistilo, jsem se opakovaně obrátil na tiskový odbor izraelské armády. Dozvěděl jsem se však, že tuto informaci mi není oprávněn nikdo říci. Samotní rybáři v Gaze přitom tvrdí, že takové případy neexistují.

"Vyzývám kohokoli, i novináře, aby dokázali, že rybáři pracují jako pašeráci zbraní. Máme pomalé rybářské lodě, zatímco Izraelci mají mnohonásobně rychlejší válečné čluny. Ať sem přijedou třeba zahraniční pozorovatelé. Ukažte mi někoho, kdo viděl kohokoli z nás pašovat zbraně," vyzývá rybář.

Asi by se někdo takový našel. Ať je to ale jakkoli, jedno je jisté. Blízkovýchodní konflikt tady má i jednu nečekanou oběť - umírající mořský ekosystém.

mapa
Zvětšit mapu: Město Gaza a pobřeží
Spustit audio