Návštěvníky Phnompenhu má na bedrech jediný slon

Kdysi byli sloni v Kambodži docela běžná zvířata. Pracovala v lese, sloužila i khmérksým vojskům. Dnes jsou sloni v této jihoasisjké zemi velmi vzácní. A to přesto, že po pádu vlády Rudých Khmérů, kdy se začaly znovu zlepšovat podmínky nejen pro život lidí, ale i zvířat, slonů přece jen pomalu přibývá.

Majestátné zvíře jde ulicí. Nevzrušeně kráčí po kruhovém objezdu a troubících aut si pranic nevšímá. Jde jako tank. Roj motocyklistů se mu opatrně vyhýbá, i auta, která se obvykle bezohledně ženou ulicemi, raději zpomalí.

Koš na sloním hřbetě se povážlivě kývá ze strany na stranu. Příliš dlouho bych takto rozhodně cestovat nechtěl. Projížďka kolem chrámu Wat Phnom ovšem trvá jen dvacet minut a rozhodně si ji nemohu nechat ujít. Vždyť je to jediný slon v celém Phnompenhu.

Sesedám z tlustokožce a dávám se do řeči s jeho majitelem. Sinsiot má pětapadesát let, jeho slonice Sambu je o sedmnáct let mladší. Jak říká Sinsiot, dnes osmatřicetileté zvíře je doslova členem rodiny. Jak by také ne, vždyť jí zajišťuje docela slušnou obživu.

"Denně jsem tady od devíti hodin od rána do dvou po poledni. Obvykle děláme jen dvě tři jízdy, na živobytí to ale stačí," říká Sinsiot. Cena za svezení na jediném slonovi v kambodžské metropoli je pro místní příliš vysoká. Nejčastějšími zákazníky jsou turisté.

Kdysi byl přitom slon v Kambodži docela hojně rozšířeným zvířetem. Nakonec i na starobylých khmérských chrámech v Angkoru najdeme četná vyobrazení sloních armád. Dnes by tam spíš byly skútry a motorky.

"Populace slonů byla silně zredukována. Nikdo neví, kolik slonů dnes žije v Kambodži, možná tři čtyři stovky. Dříve jich zde však žily tisíce a tisíce," říká biolog Nich Marx, který kousek za kambodžskou metropolí vede zoologický park, kde se snaží navracet do přírody mizející živočišné druhy.

"Slon je v Kambodži vzácným a ohroženým zvířetem. Stěží byste dnes našli slony pracující v lese, jak to bylo kdysi běžné. Zásadní redukce počtu zvířat přišla před pětatřiceti lety, v době vlády Rudých Khmerů," vysvětluje Seang ze zoologické zahrady v Phnompenhu.

Vláda Rudých Khmerů stačila v polovině 70. let zdecimovat celou kambodžskou společnost. Výrazně zasáhla i do života komunity Phong, tradičních chovatelů slonů. Byli to vždy právě oni, kdo cvičili a chovali slony, včetně těch v hlavním městě.

"Před nástupem Rudých Khmerů vlastnila moje rodina pět slonů. Čtyři z nich khmerští vojáci zabili. I Sambu chtěli zabít, nakonec ji jen zmrzačili," říká Sinsiot a ukazuje mi široké jizvy na nohách slona, který se pomalu láduje trsy banánů.

Přichází skupinka turistů. Sinsiot bude mít dnes nejspíš dobrý den. Nakonec to byl paradoxně právě turistický ruch, co slony v Kambodži do značné míry zachránilo. Zvířat je málo a jejich cena je tak neúměrně vysoká. Z venkova sice poslední sloni mizí, stěhují se ale do turistických center. Zejména do Siem Reapu nedaleko Angkoru, kde mají vlastní slony už i velké hotelové komplexy.

Nakonec ani v kambodžské metropoli nebude záhy jen jediný slon. Jak říká Sinsiot, jeho Sambu je březí a příští rok budou v Phnompenhu už sloni dva.

mapa
Zvětšit mapu: Phnompenh
autor: jma
Spustit audio