Kaštany z malého pekingského krámku prý nemají konkurenci

Ve Spojených státech si bez nich nedovedou představit nádivku do krocana, v Evropě zase nechybí na žádných vánočních trzích. Jedlé kaštany jsou součástí tradičního jídelníčku už po staletí, zejména na podzim a v nadcházející době adventu. V Pekingu si je však můžete dopřát po celý rok. Zavedeme vás na místo, kde se prý prodávají ty vůbec nejlepší.

V malém krámku na rohu jedné z křižovatek na třídě Tien-men Si-ta-ťie, nedaleko jezera Čchien-chaj, se obří kotle naplněné hnědými plody kaštanovníku otáčí od časných ranních hodin. Stejně tak se před ním vytváří dlouhá fronta milovníků této pochoutky.

Až do devíti večer si obyvatelé Pekingu i jeho návštěvníci mohou, v přepočtu za 15 až 17 korun za sáček, objednávat údajně ty nejchutnější kaštany nabízené v čínské metropoli. Tváře mužů, žen i dětí jsou doslova nalepené na zamlžených oknech. Z jejich výrazu lze vyčíst netrpělivost i touhu. Od úst jim vzhledem k mrazivému počasí stoupá pára, která se rychle mísí s kouřem stoupajícím z pečených kaštanů.

"Jsou velmi dobré, moc mi chutnají. A jsou také mnohem lepší než v jakémkoli jiném obchodě. I proto si ráda vystojím dlouhou frontu, která se tu tvoří už od ranních hodin. Je vlastně jedno, kdy přijdete. Vždy musíte čekat, ale stojí to za to," svěřuje se 35letá paní Li, která si koupila rovnou tři porce a spokojeně odchází.

Pravda, kaštany jsou v Číně oblíbené podobně jako v Evropě, abyste si však zákazníky udrželi, musíte jim nabídnout něco zvláštního.

"Náš obchod tu stojí už několik desítek let. Sám v něm pracuji pět let a musím potvrdit, že zájem je stále obrovský. Nabízíme totiž ty nejlepší kaštany, které si navíc sami pečlivě vybíráme. Samozřejmě, jen kvalita nestačí. Záleží na tom, jak je připravujete, jak je pečete a co do nich přidáváte za ingredience. Ale to je naše tajemství," říká 40letý pan Paj. Vlastní recept je de facto jejich ochrannou známkou, a proto ho pečlivě střeží. Konkurence je totiž obrovská.

"Mohu vám pouze prozradit, že je mícháme společně s medem a cukrem. V jakém poměru a s čím ještě, to vám opravdu neřeknu. Ale opakuji, že důležitý je samotný výběr jedlých kaštanů, jakou mají barvu, jak jsou veliké, jak zralé, a podobně," dodává.

Mimochodem, právě z kaštanové mouky, medu a také karamelu byl v minulosti v jižní Francii vyroben vůbec první nugát a chuť kaštanů z pekingské třídy Tien-men Si-ta-ťie ho trošku připomíná.

Jak se dále dozvídám, jedlé kaštany nakupují v oblasti Chuaj-rou ležící severně od Pekingu. Právě odtamtud, konkrétně z městečka Mi-jün, čínský kaštan také pochází. Historie jeho kultivace se datuje do 8. století př. n. l. a v Mi-jünu se v současnosti nachází na pět tisíc kaštanovníků starších sto let.

Čínské kaštany se odtud, ale i třeba z provincií Šan-tung nebo Liao-ning, vyvážejí i do mnoha zemí světa a v asijsko-pacifickém regionu jsou žádané podobně jako v Evropě ty pocházející z Itálie, Francie nebo Španělska. Co se ovšem Pekingu týče, nejlépe je umí připravit v obchůdku na třídě Tien-men Si-ta-ťie.

"Jsou slaďounké, chutné, prostě delikatesa. Málokdy narazíte na stejně dobré, takže musíte počítat s tím, že ve frontě strávíte hodně dlouhou dobu. Dnes jsem však měla štěstí. Přede mnou bylo jen kolem 30, 40 lidí," dosvědčuje paní Wang.

mapa
Zvětšit mapu: Třída Tien-men Si-ta-ťie v Pekingu
autor: mir
Spustit audio