Jak vánoční přání pomáhají v Anglii

Mezi nevyhnutelné předvánoční nákupy patří adventní a novoroční blahopřání našim nejdražším, přátelům a známým. Stejně tak i v malebném městečku Guildford, kam jsem si vyjel prověřit informaci zveřejněnou v nezávislém spotřebitelském časopise Which, podle kterého přední obchodní domy věnují často jen 6 % výnosu z prodeje vánočních blahopřání na dobročinné účely.

Saxofonista Pendragon hrající na hlavní ulici městečka Guildfordu u Londýna se netváří, že by chtěl věnovat své výnosy na dobročinné účely. Kolemjdoucí mu házejí mince do klobouku podle toho, jak se jim jeho hudba doprovázející orchestr líbí. Mezi těmi, kdo se rozhodli mu nehodit nic byli dva policisté. Mnozí jiní však dávali.

Unavují mě "velkofirmy", které si hrají na dobráky od kosti, ale pak vyjde najevo, že věnují na dobročinné účely jen 6 až 13 % z výnosu prodeje vánočních blahopřání. Jde například o obchodní domy Next a House of Fraser, jejichž pobočky najdete na Oxford Street v Londýně ale i po celé Británii včetně Guildfordu. Na druhé straně jsou třeba knihkupectví WH Smith nebo Waterstones, která věnují na dobročinné účely více než polovinu výnosů z vánočních přání.

Vánoční přání nejraději nakupuji ve stánku božím. Zašel jsem proto do kostela svaté Marie v Guildfordu. Přálo mi štěstí. U řady stolů s pěknými vánočními pohledy všeho druhu jsem zastihl ředitelku organizace Card Aid Shital Camorovou. Jak velký podíl výnosu z prodeje věnuje její firma na dobročinné účely?

"Je dost těžké zajistit, aby všechny peníze šly na dobročinné účely. Poskytujeme služby v designu, máme širokou publicitu, prodáváme vánoční přání a 82,5 % jde přímo na dobročinné projekty. Financujeme rozvojové projekty po celém světě. Zbytek připadne naší charitě. Nakonec celých 100 % jde na dobročinné účely," zdůrazňuje Shital Camorová.

Její firma Card Aid je součástí velké nadace Charity Advisory Trust, která byla založena v 70. letech minulého století a podporuje více než stovku jiných dobročinných organizací.

"Stánek v kostele svaté Marie v Guildfordu máme více než 5 let. Také máme kolem 30 obchodů v Londýně, jeden v Oxfordu a jeden v Cambridge," vypočítává Shital Camorová.

"Kostel sv. Marie nám v době adventu dovoluje prodávat vánoční pohledy a dostává od nás podíl ze zisku, což pomáhá financovat provoz kostela jako centra zdejší komunity," vysvětlila Shital Camorová s tím, že všichni pracovníci organizace jsou dobrovolníci a svůj čas věnují zdarma, což je velká výhoda.

To si obchodní domy jako Next nebo House of Fraser nemohou dovolit.

autor: mkc
Spustit audio