Na vánoční trhy do kosmopolitního Bruselu

Brusel jako sídlo evropských institucí je město kosmopolitní. Proto i jeho vánoční trhy a předsváteční atrakce nesou punc mnoha kultur. A tak zatímco česká náměstí zavoněla svařeným vínem se skořicí a hřebíčkem a rozsvítila se světly stánků vánočních trhů, Vánoce se letos v Bruselu nesou v mongolském duchu.

Bruselské adventní trhy a atrakce jsou trochu jiné než ty naše, rakouské nebo německé. Kosmopolitnost města se projevuje nejen v nabídce zboží ve stáncích, ale také ve vůních, chutích a hudbě, kterou je slyšet. Zemí, která je letošním patronem vánočních trhů v Bruselu, je totiž Mongolsko.

Na náměstí před kostelem svaté Kateřiny stojí několik jurt, ze kterých voní opékané maso nebo zapálené tyčinky. Na pultech jsou vyložené kožené čepice a rukavice, kašmírové šátky. Na pódiu hrají mladí Mongolové na jakousi basu a loutnu. Z jednoho stánku báječně voní placky připomínající langoše.

"Jsou to priški - typické mongolské jídlo," vysvětluje mi student Amra, který placky plněné různým masem a směsí zeleninového salátu podává návštěvníkům.

Jeho matka Davaa dodává, že mongolská kuchyně je hodně založená na mase. Skopovém, hovězím i kozím. Mongolskou vesnici stojící na začátku bruselského vánočního trhu postavil pan Rémi Naudo - manžel paní Davy. Obchodník, který se do Belgie přistěhoval před 6 lety z jižní Francie. Sám prý městu navrhl, aby se letos partnerskou zemí vánočních trhů stalo Mongolsko. Byl překvapený, jak rychle radnice jeho nápad nadšeně přijala.

"Brusel je hlavní město Evropy, ale přesto dává svým obyvatelům možnost seznámit se s cizí, často mimoevropskou kulturou a jiným způsobem života. Je to zkrátka otevřené město," říká pan Rémi.

Je to tak. Na vánočním trhu, který se z náměstí u svatokateřinského kostela táhne 2 km přes centrum až k náměstí Grand Place - Grote Markt, vedle sebe ve stáncích lákají prodavači na francouzské šneky, německou štolu, holandské sýry i sladké mexické tyčky churros. Mezi stánky se prochází oparem ze svařeného vína a horké čokolády.

Nabídka občerstvení i dárků ve stáncích je mezinárodní, ale přitom neklesá k cetkovitosti a nekultuře textilu převáženého v taškách z recyklovaného plastu. S hřejícím kelímkem voňavého vína se může procházka zakončit na Velkém náměstí u radnice z 15. století. Ta je jevištěm pro hru zvuků a světel, které už několik let připravuje společnost Electrabel. Ta se ostatně stará o celé osvětlení adventních trhů a atrakcí nazývaných už tradičně Plaisir d'hiver. Potěšení ze zimy nebo zimní radovánky.

Průčelí radnice se barví do růžové a modré, přechází v oranžovou, jako by celá budova i s věží hořela. Pak se objevují modré vlny a z vršku radnice prší bílé krůpěje. Alespoň v iluzi na radnici sněží. Přitom celá ta světelná a barevná nádhera, girlandy, vánoční strom a magicky světélkující radnice jsou i maximálně ekologické. To, co svítí, totiž nejsou obyčejné žárovky.

"Rozhodli jsme se mít letos veškeré osvětlení vytvořené pomocí světelných diod. Celá výzdoba náměstí, všechny ty efekty dělají diody. Má to být také praktická ukázka pro lidi, jak se dá s elektřinou šetřit doma," vysvětluje mi volbu belgické elektrospolečnosti Perrine Marchalová z tiskového oddělení bruselské radnice.

Když jsem se ptal lidí pod deštníky s očima upřenýma na barevnou radnici na jejich dojmy, ani jsem nečekal, že narazím na pár z Bratislavy. Paní Mária a pan Michal viděli barevnou hru na gotické radnici už několikrát: "Je to krásne, ťažko to vyjadriť slovami. Každý rok iné. Každý rok úchvatnejšie."

Starobylá radnice mění barvy, běží po ní bleděmodré vlny. Do toho ještě blikají zelená světla. Seshora jako by pršel bílý déšť. Už je to tady dole. A vypadá to, že to jsou písmena. Na oknech radnice se píše v několika jazycích: Veselé Vánoce.

autor: pan
Spustit audio