Nejdražší joint v životě

Česká vláda zlegalizovala držení 15 gramů marihuany. Když tohle slyšeli kuřáci "trávy" na Slovensku, bledli závistí a mnozí nevěřícně kroutili hlavou. Za takové množství měkké drogy totiž vede za řekou Moravou jistá cesta k soudu a mnohdy i do vězení.

Richardovi je 30 let, bydlí v Bratislavě na Kramároch, odkud má pěkný výhled na celé město. Po práci si doma ubalí cigárko a pozoruje noční světla. Pokoj s balkónem je jeho království, když však vyráží do ulic, musí být ve střehu.

"Poprvé to bylo 0,85 gramu, to nás vyhmátli na party. Celou noc nás vyšetřovali, potom soud a dostal jsem pokutu 10 tisíc korun. Říkal jsem si, že svého koníčka už přehodnotím," směje se Richard a sahá do skříňky, odkud vytahuje svazek dokumentů a druhý rozsudek. Policisté u něj našli 1,6 gramu marihuany. Od soudu odešel s podmínkou na dva roky.

"Jsem žijící příklad toho, jak se dá zákon zneužít. Od rána do večera pracuji, a když si chci zapálit jointa, ještě mě policisté, které živím ze svých daní, stíhají. To je ironie!"

Ani tvrdá represe počet kuřáků marihuany na Slovensku nesnižuje. Policejní razie v barech jsou pravidlem a uživatelů podle průzkumů přibývá. Zapálí si i kadeřnice Katarína, ovšem dává si pozor jako všichni ostatní. "Musíme. Každý to různě schovává, kdyby něco."

Slovenské zákony nerozlišují měkké a tvrdé drogy. Policisté a soudci proto nemají na vybranou a konopí nebo heroin házejí do jednoho pytle. Proti tomuto anachronismu dlouho bojoval publicista Laco Ďurkovič. "Držení drog se mělo trestat sazbou nad 4 roky. To znamená, že by pokaždé šlo o vězení bez podmínky. To se podařilo změnit a je to náš malý úspěch."

Zakopaný pes je podle Ďurkoviče v zákonech, které přijali politici z Křesťanskodemokratického hnutí. Tenkrát se proti nim postavil opoziční poslanec Robert Fico a dokonce požadoval legalizaci marihuany. Dnes jako premiér mlčí, říká Ďurkovič.

"Socialisti by měli zmírňovat represe. Ze svých zdrojů vím, že si premiér nechal udělat průzkum veřejného mínění, ze kterého vyplývá, že změna zákona mu nepřinese žádná procenta."

Lehké drogy jistě nejsou pro naši civilizaci žádným požehnáním. Ovšem represe nefunguje a navíc stojí státní kasu spoustu peněz. Česká vláda se proto vydala cestou částečné tolerance, na rozdíl od Slovenska, které stále vyrábí z pracujících lidí kriminální živly.

autor: lsm
Spustit audio