Pohlednice z Ria

Rio de Janeiro - pro nás zejména socha Krista na hoře, karneval, plážové krásky. Co ještě si můžeme kromě obvyklých klišé představit? Možná budete překvapeni.

Rio de Janeiro totiž můžeme přeložit jako Lednová řeka. Portugalci, kteří místo v lednu roku 1501 objevili, nepoznali mořskou zátoku a domnívali se, že se nacházejí v ústí obrovské řeky.

Město se může pochlubit osmi miliony obyvatel, slavnými horami, plážemi a ostrovy. Na jednom z nich se roku 1555 usídlili Francouzi, kteří se domáhali podílu brazilských červených stromů. Proto se spojili s místními Indiány, kterých se Portugalci báli. Nakonec však Portugalci Francouze porazili a Indiány vypudili. Poté vybudovali malé opevněné město s nepravidelnými uličkami podobajícími se středověkému Portugalsku. Roku 1660 zde žilo 750 Portugalců, 3 tisíce Indiánů a 100 černochů.

Rio de Janeiro je také synonymem pro ohromný přístav, z něhož vyplouvaly lodě naložené dřevem a cukrovou třtinou, později se zlatem a kávou. Právě zde přistávaly lodě s černošskými otroky. Dnes tu během roku parkují velké karnevalové vozy. O kus dál na pláži Copacabana pijí opálení naháči koktejly, hrají kopanou a odbíjenou.

V Riu jsou také chudinské čtvrti, v nichž žije asi milion lidí. Čtvrtinu z nich pojme favela da Rocinha, největší slum v Jižní Americe. Jeho návštěva patří mezi atrakce. Turista si může zaplatit prohlídku s průvodcem, jinak se do favely nedostane.

Podle fotografií vypadá favela jako v každé jiná chudinská čtvrť. Na sebe natlačené barabizny vyrůstaly živelně bez povolení a v prudkém svahu, půda se za deště trhá a domy proto padají. Nedlážděné ulice se v takových chvílích mění v bahno nebo otevřené stoky s odpadky, což prospívá šíření nemocí. Přesto Rocinha získala statut městské čtvrti a s ním rozvod elektřiny a vody, lékařskou péči, banky nebo obchody. Místní si dokonce mohou zajít do McDonald's a nové domy už staví z cihel.

Kupodivu se ve favele nekrade. Na pořádek dohlíží mafie, protože místní správa ani policie nemají do Rocinhy přístup. Rocinha totiž slouží jako překladiště drog z Kolumbie s ročním obratem 3,5 milionu amerických dolarů.

Mafiáni po sobě obvykle střílejí kulomety. Dodnes se vypráví o souboji mezi dvěma drogovými králi - zkušeným Dudu a drzým Lulu, kterému bylo teprve 26 let. Do boje výjimečně zasáhla policie, takže se střílelo ze tří stran, dokud neskončil Lulu jako řešeto. Navzdory podobným nepříjemnostem je Rocinha touhou každého bezdomovce, neboť život ve slumu znamená mít střechu nad hlavou, přístup k vodě a jistotu.

Výjimečně v Riu narazíte na hospodu s opékáním masa přímo na chodníku a holky tancující na hudbu, vlnění v bocích a kroky samby.

0:00
/
0:00
mapa
Zvětšit mapu: favela da Rocinha
autor: paj
Spustit audio