Někdo je na Slovensku Lenon, jiný zase Hranol

Někomu říkají Lenon, jinému Hranol, další si pro změnu vysloužil jméno Slopa nebo Tryskáč. To jsou namátkou jen některé přezdívky vlivných slovenských politiků. Zajímavé na přezdívkách je, že jsou do jedné výsledkem lidové tvořivosti a že se také běžně používají. Například veteránovi slovenské politiky Vladimíru Mečiarovi se už dobrých patnáct let říká Lenon. Ovšem s hudbou to nemá nic společného.

Bylo to v roce 1994, kdy se chystaly parlamentní volby a Vladimíru Mečiarovi je pomáhal vyhrát jeden marketinkový kouzelník, který za peníze pomůže i čertům. Na billboardy umístil Mečiarovu fotografii a pod ni jednoznačný titulek: Len on to dokáže.

Reakce lidí byla okamžitá, vzpomíná dlouholetý komentátor slovenské politické scény Marián Leško: "Máloco mělo tak okamžitý efekt. Těch billboardů byly stovky po celém Slovensku a každý si okamžitě uvědomil, jak to vystihuje Mečiarovu ,výjimečnost'."

Přezdívka Lenon je na Slovensku stále stejně běžná jako borovička, ovšem po Mečiarovi ji začíná pomalu dědit současný premiér Robert Fico. Zatím ji používají spíše mladší blogeři a čtenáři v internetových diskusích, kteří zapomněli na její původ. Ovšem šíří se docela rychle, říká Marián Leško.

"Má to něco do sebe. Když se někdo cítí výlučný, výjimečný, jediný ve svém prostředí, tak ta přezdívka to velmi pěkně vystihuje," uvažuje.

Ovšem mnohem častěji se Robertu Ficovi říká Hranol. Původ přezdívky je nejasný, zřejmě vznikla na internetových diskusí deníku Sme, kde premiér Fico moc přátel nemá. Patrně vychází z prosté fyziognomie, říká karikaturista Martin Šútovec, zvaný Shooty.

"Fico se za ty čtyři roky strašně změnil. Tomu člověku absolutně zmizel krk. Zůstala mu silná šíje, hlavu má položenou rovnou na ramenou, košili zapnutou na poslední knoflík tak těsně, že mu hlava z límce doslova kypí. Stává se z něj typický aparátčík," popisuje Martin Šútovec.

Vděčným terčem je i známý hulvát ze Žiliny Ján Slota, proslulý láskou k penězům, motorům a alkoholu. Kvůli tomu Žilina získala označení Pobřeží Slotoviny nebo samotný politik přezdívku Slopa. To vyplývá z výrazu "slopat", tedy nestřídmě pít neboli chlastat.

Ovšem slovenský slovník obohatila i Slotova letecká vášeň, a to výrazem sloping, říká Marián Leško: "Je to druh nalétávání co nejníže nad střechy rodné vísky Lietavská Lúčka, aby každý věděl, že rodák má to potěšení a létá nad hlavami."

Přezdívky dostával i bývalý premiér Mikuláš Dzurinda, ovšem celkem nudné. Buď mu říkali kvůli jeho koníčku cyklista nebo kvůli kníru a kudrnatým vlasům Cikán. Proto si nechal ještě jako předseda vlády vlasy narovnat. Narovnání charakterových vlastností je však podstatně obtížnější, a proto mnohým politikům přezdívky zůstávají navždycky.

autor: lsm
Spustit audio