V Moskvě udeřily mrazy a lidé vyráží na brusle

V Rusku se chýlí ke konci desetidenní novoroční prázdniny. Je to doba rodinných setkání, oslav, dobrého jídla a také zimních radovánek. A protože letos v Moskvě udeřila pravá ruská zima, řada Rusů se za lyžováním nebo bruslením nemusela vypravit jen k televizním obrazovkám, ale mohla vyrazit přímo do ulic nebo parků. V jednom z nich - parku Sokolniky - jsem obula brusle i já, abych zjistila, jak na tom národ krasobruslařů vlastně je.

Nazout brusle, zašněrovat a hurá na led. Desítky kluzišť jen tady v Moskvě lákají do mrazu tisíce lidí. Jako národní hvězda Pljuščenko nebo hokejista Ovečkin to sice umí málokdo. Většina se dokonce nepokouší radši ani o jednoduchého Axela. Ale bruslení si zjevně užívají i tak.

"Je to skvělá zábava, bruslení nebereme jako sport, ale spíš možnost potkat se s kamarády. Sám jsem se to ještě pořádně nenaučil, ale snažím se," směje se dvacetiletý Sergej, podle něhož zdaleka nejde jen o novoroční zábavu. Jeho přítelkyně Vika mu přizvukuje.

"Je to tu vážně super. Jednak to máme do Sokolniků blízko, navíc se nikam nemusíme trmácet. Ale hlavně je tu příjemná atmosféra a příjemní lidi," pochvaluje si osmnáctiletá dívka. Vydávám se tedy na projížďku, abych zjistila, co je na parku tak výjimečného.

Že má své specifické kouzlo, o tom není pochyb po jednom kolečku, respektive dlouhém kole. Bruslaři totiž krouží po velké kruhové promenádě. Tu údržbáři s úderem prvních mrazů promění v jedno velké kluziště. V desítkách stánků rozložených kolem se tu lidé osvěžují čajem nebo svařeným vínem.

Pospolitý duch a všudypřítomná hudba z ampliónů sice tak trochu připomínají raná sovětská léta. Koneckonců právě tehdy park vybudovali na místě někdejšího háje, kam kdysi sokolníci vyráželi na lov zajíců a lišek. Pokud však nezakopnete nebo vás nikdo z krasobruslařů kolem nesrazí k zemi a máte čas trochu se zasnít, ani carské doby vám nemusejí připadat tak daleko.

"Moc se nám tu líbí, je to tu tak romantické. Všechny ty lampičky, osvětlení, je to krása. Samozřejmě je nejlepší přijet večer," nešetří nadšením další pár mladých Moskvanů, kteří se představují jako Natálie a Maxim. Nebýt moderního oblečení, jakoby vypadli skoro z románů Dostojevského nebo jiného ruského klasika. O poznání střízlivěji to vidí 53letý Alexandr, který na ledu vytáčí efektní piruety.

Obyvatelé Moskvy

"Mnoho lidí tu bruslit moc neumí, což je samozřejmě v pořádku. Bohužel to však neznamená, že by se k ostatním chovali právě ohleduplně," posteskne si muž, který je podle svých slov i přes téměř poloprofesionální vzezření pouhým amatérem.

I přes jeho vcelku oprávněný argument ovšem zůstává Moskva na bruslích a čerstvém vzduchu o poznání příjemnějším místem k životu než hektické velkoměsto venku na ulici. Jakkoli v době svátků poloprázdné a utichlé.

mapa
Zvětšit mapu: Park Sokolniki v Moskvě
autor: lek
Spustit audio